Πέφτουν υπογραφές για αέριο - Νέα συμφωνία Λευκωσίας και Καΐρου

Κυπριακή Δημοκρατία και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία για θέματα Ενέργειας στις 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με ασφαλείς... πληροφορίες, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελμόλα, θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και στα πλαίσια αυτά θα υπογράψει με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου,
Γιώργο Λακκοτρύπη, συμφωνία που αφορά την αξιοποίηση των αερίου που θα πωλείται από τη Λευκωσία στο Κάιρο.
Αυτή η συμφωνία, η πρώτη μεταξύ τριών διακρατικών που τυγχάνουν επεξεργασίας από τις δύο κυβερνήσεις, συνιστά μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της Ενέργειας, καθώς συγκεκριμενοποιεί τη χρήση του αερίου που θα μεταφέρεται από την κυπριακή ΑΟΖ προς τους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου ή και προς ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.
Τούτο από εμπορικής πλευράς προσφέρει εχέγγυα προς τις εταιρείες ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του φυσικού αερίου και διευκολύνει την εμπλοκή τους. Η πολιτική διάσταση της συμφωνίας αυτής, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα πρέπει να εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο, κρίνεται ως πολύ σημαντική υπό την έννοια ότι οι διαδικασίες για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου προχωρούν. Η συνεργασία με τρίτες χώρες από τις εξαγγελίες κινείται πλέον προς την υλοποίηση, που είναι και το ζητούμενο. Κι αυτό παρά τις όποιες προειδοποιήσεις διατυπώνονται, κυρίως από τουρκικής πλευράς. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως από τις συζητήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν με την Αίγυπτο υπάρχει εκατέρωθεν και διάθεση και αποφασιστικότητα να προχωρήσει η συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας.
Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο πως η συμφωνία αυτή ανοίγει και το θέμα της μεταφοράς αερίου, όχι προς την Τουρκία με αγωγούς, όπως επιμένουν τρίτοι περιλαμβανομένου και του Ισραήλ, αλλά προς την Αίγυπτο. Συνεπώς, πολιτικά η συμφωνία αυτή στέλνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση τους σχεδιασμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή, αναμένεται πως κυπριακό αέριο θα μπορεί να αξιοποιηθεί, να πωληθεί, την περίοδο 2020-2022. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένεται ότι θα ενημερώσει τον Αιγύπτιο αξιωματούχο για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ενώ στην ατζέντα θα βρίσκονται κι άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας. Παράλληλα με τα πιο πάνω, υπάρχουν συζητήσεις για την προετοιμασία νέας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου σε επίπεδο κορυφής, που χρονικά τοποθετείται το φθινόπωρο.
Ο υπουργός Ενέργειας, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Κάιρο, αξιοποιώντας τις πολλές δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν σε διαφορετικά πεδία. Προηγήθηκε επίσκεψη Κασουλίδη στο Κάιρο Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελμόλα, που φθάνει στο νησί το βράδυ της 25ης Αυγούστου, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Ο τελευταίος είχε ως γνωστό επισκεφθεί προ ημερών το Κάιρο για επαφές. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κ. Κασουλίδης, κατά την παραμονή του στο Κάιρο, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαέλ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Όπως είχε αναφερθεί, με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου ο κ. Κασουλίδης προέβη σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν την προοπτική της ολοκλήρωσης συμφωνιών και προγραμμάτων συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην αξιοποίηση των αποθεμάτων του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα