Πάμε για παγκόσμιο οικονομικό κραχ; Τα σημάδια που θυμίζουν 2008 και η...σύμπτωση

Του Μάνου Χατζηγιάννη
Τη Δευτέρα, οι κινεζικές μετοχές κατέρευσαν και πάλι... Ο Shanghai Composite Index έπεσε κατακόρυφα επιπλέον 5,29 %. Όλο αυτό το χάος στην Κίνα που καταγράφεται από το καλοκαίρι είναι ένας από τους παράγοντες που εξακολουθούν να ωθούν τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ακόμη χαμηλότερα.

Χθες, η τιμή του χαλκού υποχώρησε κι άλλο κατά 2,40 % στα $ 1.97, ενώ και η τιμή του πετρελαίου
των ΗΠΑ πήρε την κατιούσα για τα καλά φτάνοντας τα $ 30,99 το βαρέλι, πριν ανακάμψει μόνο κατά τι. Αλλά και τα τοξικά ομόλογα ή ομόλογα υψηλού κινδύνου (junk bonds)1 συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα.

Αυτά τα νούμερα σημαίνουν-ή μάλλον θα έπρεπε να σήμάνουν- συναγερμό πως ένα μεγάλο πρόβλημα πλησιάζει. Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως από την άλλη μεριά του Ατλαντικού εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ανησυχητικό.

Τη Δευτέρα ένας αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε στο CNBC ότι «το ήμισυ των αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου2 θα μπορούσε να χρεοκοπήσει» στα επόμενα δύο χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο εργασίας; Αρκεί κανεί να γνωρίζει πως από την τελευταία ύφεση, η ενεργειακή βιομηχανία αποτελεί τον νούμερο ένα τομέα με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα. Ανεργία στο κόκκινο επομένως...

Χθες, μια τεράστια εταιρεία άνθρακα κήρυξε πτώχευση, και το ίδιο έκανε και μια αμερικανική μονάδα αλουμινίου που σχετίζεται με τον γίγαντα της Glencore.

Ειδικοί αναφέρουν πως η αγορά χρειάζεται απεγνωσμένα να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να είναι πιθανό τουλάχιστον σύντομα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το CNN θα μπορούσαμε να δούμε σύντομα την τιμή του πετρελαίου να πέφτει ακόμη περισσότερο.

Η ενίσχυση του αμερικάνικου δολαρίου θα μπορούσε να βυθίσει το πετρέλαιο ακόμη και στα $ 20 ανά βαρέλι. Αυτή είναι η άποψη των αναλυτών της Morgan Stanley. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα υποστηρίζουν πως μια πιθανή αύξηση 5 % στην αξία του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο προς τα κάτω από 10 έως 25 % πράγμα που σημαίνει μείωση των τιμών μέχρι και $ 8 ανά βαρέλι.

Αν οι τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων συνεχίσουν να μειώνονται, τι πρόκειται να συμβεί; Οι περισσότεροι αναλυτές ανακαλούν τη μνήμη τους τα γεγονότα του 2008 ή και του 1998 όταν και υπήρξε μια πτώση των αποθεμάτων 20 % για πάνω από έξι εβδομάδες.

Επίσης θυμίζουν πως λίγο πριν οι αμερικανικές μετοχές συντριβούν φρικτά το 2008, είδαμε κινεζική συντριβή των αποθεμάτων, πτώση στην τιμή του πετρελαίου αλλά και στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και στα τοξικά ομόλογα .

Και μια ακόμη σύμπτωση σε όλα αυτά; Και το 2008 και τώρα το 2016 ήταν χρονιά αμερικανικών εκλογών...

1.Οι Ομολογίες Υψηλού Κινδύνου ή , όπως είναι ευρέως γνωστές τα junk bonds («ομολογίες σκουπίδια»), είναι ομόλογα που έχουν βαθμολογηθεί ως speculative ή below investment grade από τους δύο κύριους φορείς διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, τη Moody’s (με βαθμό κάτω του BBB) και τη Standard and Poor’s (με βαθμό κάτω του Baa). Η αξιολόγηση αυτή στηρίζεται κυρίως στην πιθανότητα για μία επιχείρηση να κηρυχθεί έκπτωτη, με βάση την ανάλυση των χρηματοοικονομικών και λογιστικών της δεικτών, όσο και την αξιολόγηση των επενδυτικών της σχεδίων. Επίσης, γίνεται αξιολόγηση των όρων και των προστατευτικών διατάξεων του δανειακού συμβολαίου, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δανειστές σε περίπτωση πτώχευσης. Σκοπός αυτής της αξιολόγησης είναι να ενημερωθούν οι πιθανοί επενδυτές για την πιθανότητα που έχει μία επιχείρηση να αθετήσει τη συμφωνία και να μην καταφέρει να αποπληρώσει σε αυτούς το χρέος

2.Σχιστολιθικό πετρέλαιο: Πρόκειται για μη συμβατικό πετρέλαιο το οποίο ανακτάται με την επεξεργασία βραχωδών σχιστολιθικών σχηματισμών μικρού βάθους που περιέχουν πετρέλαιο. Στην Ευρώπη, κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου υπάρχουν κυρίως στην Εσθονία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξορυκτικής δραστηριότητας προτού υποβληθεί σε επεξεργασία, μπορεί, ωστόσο, και να υποβληθεί σε απευθείας καύση σε υψικαμίνους.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα