Όσο περισσότεροι, τόσο ισχυρότεροι

του Σταύρου Χριστακόπουλου
Βροχή πέφτουν οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για το είδος της ψήφου που θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ουκ ολίγοι, από πολλές πλευρές, ξορκίζουν την ψήφο της οργής και της τιμωρίας συστήνοντας λογική και ψυχραιμία.
Ορθό σε πρώτη ανάγνωση, αλλά τι σημαίνει στις μέρες μας «ψήφος λογικής» και «ψήφος ψυχραιμίας»; Πολλά μπορεί να σημαίνει, αλλά με μια διαφορά: ούτε η «λογική» ούτε η «ψυχραιμία» ταυτίζονται με την
υποταγή. Αντιθέτως...

Οι Έλληνες πολίτες αυτή την Κυριακή θα προσέλθουν στην κάλπη με την ιδιότητα του ψηφοφόρου – κοινώς αυτού που φέρει το ισχυρότερο όπλο σε μια δημοκρατία: την ψήφο. Ένας ψύχραιμος ψηφοφόρος λοιπόν είναι περισσότερο ικανός να σταθμίσει την πραγματικότητα και να κρίνει όσους, εκτιθέμενοι στην εκλογική διαδικασία, περιμένουν – και υποχρεούνται να αποδεχθούν – την κρίση του:

● Για όσα υποσχέθηκαν πριν από δυόμισι χρόνια.
● Για όσα έκαναν από τότε μέχρι σήμερα.
● Για όσα δεν έκαναν.
● Για όσες αλήθειες και ψέματα είπαν.
● Για όσα υπόσχονται σήμερα.
● Για όσα είναι ικανοί να κάνουν.

Ένας ψύχραιμος ψηφοφόρος είναι ικανότερος να κρίνει:

● Ποιος απειλεί τη ζωή, την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία και το μέλλον του.
● Ποιος τον εξαπατά σήμερα.
● Ποιος και πόσες φορές τον εξαπάτησε στο παρελθόν.
● Ποιος ήταν ή είναι στο πλάι του,
● Ποιος είναι ικανός να εγγυηθεί ή, έστω, να δώσει τον απαραίτητο μεγάλο αγώνα για τη δημοκρατία, την επιβίωση της χώρας και των ανθρώπων της, μια αχτίδα φωτός στο μαύρο σκοτάδι που έχουν επιβάλει οι δανειστές και οι επιτηρητές τους, μια αξιοπρεπή διέξοδο από τη δρομολογημένη οικονομική, ανθρωπιστική και εθνική καταστροφή στην οποία οδηγούμαστε με βήμα όλο και ταχύτερο τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Παράλληλα ένας λογικός ψηφοφόρος είναι ικανότερος να κρίνει πόσα από αυτά που ακούει προεκλογικά συνιστούν:

● Εκβιασμό.
● Πολιτική απάτη.
● Θερμοκεφαλιά, αμετροέπεια ή ανοησία.
● Θεμιτή και υλοποιήσιμη υπόσχεση.
● Αναγκαία ή / και ικανή συνθήκη για να αναστραφεί η διαγραφόμενη πορεία προς την άβυσσο.

Επιπλέον ένας λογικός ψηφοφόρος είναι ικανότερος να διακρίνει ποιοι και πόσοι είναι σε θέση όχι μόνο να πουν ένα δυνατό «Όχι» στην υποταγή της Ελλάδας στους τοκογλύφους, αλλά και να το τηρήσουν, δίπλα του και μαζί του, ανοίγοντας δρόμους διεξόδου. Μπορεί ακόμη να διαπιστώσει:

● Ποιοι και πόσοι μπορούν να αποτελέσουν το αξιόπιστο και σταθερό στήριγμά του στις δύσκολες ώρες που περνάει ένα ολόκληρο έθνος.
● Ποιοι και πόσοι μπορούν να αντιληφθούν τη συνολικότητα της κρίσης.
● Ποιοι και πόσοι μπορούν να διαμορφώσουν μια επίσης συνολική απάντηση.
● Ποιοι και πόσοι επιχειρούν απλώς να ξεπλύνουν τις πολιτικές «αμαρτίες» τους, την ανικανότητα ή την πλήρη απουσία οράματος με κομματικές μετεγγραφές της πλάκας, με αποποίηση των ευθυνών τους, με ψευδείς υποσχέσεις, με κινδυνολογική η / και εκβιαστική ρητορεία.

Η άρνηση είναι... θετική ψήφο
Keywords
Τυχαία Θέματα