Οργή στη Γαλλία για την εταιρεία που δίνει το τσιμέντο για το τείχος του Τραμπ

Η γαλλοελβετική εταιρεία τσιμέντου LafargeHolcim θα πρέπει να ξανασκεφθεί την πρόθεσή της να προμηθεύσει το τσιμέντο για την κατασκευή του τείχους που σχεδιάζει...
να υψώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε χθες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Το σχέδιο του Τραμπ έχει δημιουργήσει διπλωματική κρίση με το Μεξικό, και σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Agence France Presse (AFP) στην αρχή της εβδομάδας, ο επικεφαλής της LafargeHolcim Έρικ Όλσεν είπε ότι ήταν έτοιμος να προμηθεύσει το υλικό για να χτιστεί.

Η εταιρεία «θα πρέπει να αναλογιστεί ποιό είναι το συμφέρον της. Υπάρχουν άλλοι πελάτες που θα μείνουν εμβρόντητοι από αυτό», είπε ο Ερό στη ραδιοφωνική εκπομπή France Info. «Η Lafarge λέει πως δεν ασκεί πολιτική. (...) Πολύ ωραία, αλλά εγώ θα έλεγα ότι οι εταιρείες (...) έχουν επίσης και κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευθύνες», πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε περίσκεψη, όταν ερωτήθηκε για την προθυμία της εταιρείας να παραθέσει το υλικό για το τείχος. «Πιστεύω πως υπάρχουν αγορές όπου πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο του συμβουλίου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Όλσεν φέρεται να είπε στη συνέντευξη στο AFP, «Είμαστε η νούμερο ένα εταιρεία τσιμέντου στις Ηνωμένες Πολιτείες. (...) Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την κατασκευή και την ανάπτυξη της χώρας. (...) Δεν είμαστε πολιτική οργάνωση».

Την περασμένη εβδομάδα, η LafargeHolcim ομολόγησε ότι μάλλον ένα από τα εργοστάσια τσιμέντου της πλήρωσε ένοπλες ομάδες στη Συρία για προστασία ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί, χαρακτηρίζοντας τις πληρωμές που αποκαλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ως «απαράδεκτες», εκ των υστέρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα