Ολο το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες - Τι προβλέπει το σχέδιο για 9μηνη παράταση

Του Ηλία Μπενέκου
Μετά από ένα σκοτσέζικο ντους αρκετών ωρών, όπου οι ενθαρρυντικές δηλώσεις εναλλάσσονταν με σενάρια ρήξης και τα σημεία σύγκλισης με διαφωνίες, Ελλάδα και δανειστές φάνηκε να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά, μετά και τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του... Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, όπου κατεγράφη πρόθεση για λύση
και συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας τελευταίος μετά από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

H πρόταση για ενδιάμεση λύση

Στο τραπέζι του διαλόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκε πρόταση για ενδιάμεση λύση έως τον Μάρτιο με παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης που θα έδινε ανάσα στο πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας, συμβιβαστική πρόταση για αποδοχή πλεονάσματος κοντά στο 1% που ζητούν οι δανειστές, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να προσπαθεί αυτό να προσδιοριστεί τελικώς χαμηλότερα (πέριξ του 0,8-0,9%), αλλά και σαφή δέσμευση από τους εταίρους για αναδιάρθρωση του χρέους, κίνηση που θα διευκόλυνε την αποδοχή της προωθούμενης συμφωνίας από τα κοινοβούλια των χωρών και το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και η νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Χθες σε ένα πρώτο ραντεβού, δόθηκε η ευκαιρία να «σπάσει» ο πάγος και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων «αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα», όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσήλθε με πρόταση για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος για εννέα ακόμη μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Το σχέδιο που είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» έχει, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ως βασικούς άξονες να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Στόχοι
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν διατεθειμένη να συζητήσει και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν και όπως διευκρινιζόταν τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα, καθώς οι 47 σελίδες συνιστούν μια πολύ ρεαλιστική πρόταση και περιλάμβανε μία σειρά δεσμεύσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα πληροφορίες ανέφεραν ότι με στόχο μια προσωρινή συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση δόσεων, η Αθήνα συζητούσε και το ενδεχόμενο να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, από 0,75% που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ευρώ συνολικά, ενώ θα έκλεινε εν μέρει και το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές στο δημοσιονομικό καθώς η αύξηση κατά 0,25% θα προσφέρει έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η ελληνική πλευρά έσπευσε να βάλει φρένο στα σχετικά σενάρια, με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να αναφέρει μέσω twitter ότι επικοινώνησε με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και «επιβεβαιώθηκε ότι διαφωνούμε στα πλεονάσματα και ότι περιμένουμε σχόλια στις προτάσεις μας».

Χρέος
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με την ελληνική πλευρά να το θέτει ως βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία. Τις πληροφορίες ότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα επιβεβαίωσε και η τοποθέτηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο οποίος δήλωσε πως «το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Τη μεταστροφή του κλίματος προς τη θετική κατεύθυνση και τις αυξημένες πιθανότητες μιας συμφωνίας, είχαν προδιαγράψει με δηλώσεις τους, λίγο πριν από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε ως εφικτή «περισσότερο από ποτέ» μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα», τόνισε.

Αλλά και ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε για πρώτη φορά «πιθανή» μια συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας ότι οι δανειστές είναι ακόμα ανοιχτοί σε εναλλακτικές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας δεν ήταν επαρκείς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του στο Ελσίνκι, ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι οι θεσμοί που εκπροσωπούν τους δανειστές πρέπει να αξιολογήσουν τυχόν νέες προτάσεις της Αθήνας. Ερωτηθείς για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητήσει για το μέλλον, εάν οι διαπραγματευτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το σήμερα.Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα