Οι δανειστές πήραν και την...γραβάτα του Κατρούγκαλου - Ζητούν 300 εκ.φόρους [photos]

Σκούρα τα βρήκαν τα κυβερνητικά στελέχη στις συναντήσεις που είχαν από το πρωί – και οι οποίες συνεχίζονται ακόμη – με το κουαρτέτο...
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν «όχι» στο σχέδιο Κατρούγκαλου για αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Το ίδιο κλίμα αντιμετώπισαν και οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή τους με το κουαρτέτο που ξεκίνησε λίγο μετά από τις 7 μ.μ., με τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες να είναι στο τραπέζι ενώ η Αθήνα
έριξε πρόταση-βόμβα για ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% με σκέψεις ακόμη και για 60%!

Πέρα, όμως, από την ουσία, υπάρχει και η σημειολογία. Αυτό απεδείχθη περίτρανα από την εμφάνιση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου πριν συναντήσει το κουαρτέτο και μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση μαζί τους.

Μπαίνοντας το πρωί στο Χίλτον, ο υπ. Εργασίας, φορούσε ένα κομψό σκούρο κουστούμι συνοδευόμενο από μια άψογα δεμένη γραβάτα σε χρώμα σάπιου μήλου και αντίστοιχη ποσέτ (μαντηλάκι).

Βγαίνοντας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε εξαφανίσει τα αξεσουάρ του, γραβάτα και μαντηλάκι και σε εμφανώς διαφορετική διάθεση απ' ό,τι μπήκε στο κεντρικό ξενοδοχείο.

Η εικόνα αποτυπώνει και το κλίμα που επικράτησε στις επαφές των εκπροσώπων των δανειστών με τα κυβερνητικά στελέχη.

«Κοστούμι» 300 εκατ. φόρους ράβουν οι δανειστές

Βαρύ κλίμα αντιμετώπισαν και οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή τους με το κουαρτέτο που ξεκίνησε λίγο μετά από τις 7 μ.μ., με τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες να είναι στο τραπέζι.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στις συζητήσεις με τους δανειστές όμως είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τις προτάσεις της για το φορολογικό, καθώς από την πρώτη κιόλας συνάντηση των δύο πλευρών, χθες, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί αυτό να μείνει εκτός συζήτησης.

Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα σενάρια για τις φορολογικές κλίμακες, με δημοσιονομική απόδοση τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σε αυτά τα σενάρια δεν προβλέπεται ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, παρότι πρόκειται για ρητή μνημονιακή δέσμευση. Και απομένει να φανεί αν θα δεχτεί κάτι τέτοιο το κουαρτέτο.

Παρότι δεν προβλέπεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης είναι, στην ελληνική πρόταση, 50%, αν και παραμένει άγνωστο από ποιο ύψος εισοδήματος και πάνω θα ισχύει αυτός. Μάλιστα, υπήρξαν συζητήσεις για ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα του αν θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο η φορολόγηση των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, όλα δείχνουν πως βαίνουμε προς παράταση για ένα μήνα, σε ότι αφορά το ειδικό καθεστώς προστασίας από την πώληση σε funds, σε ό,τι αφορά τα πρώτης κατοικίας καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οχι των δανειστών στο σχέδιο Κατρούγκαλου για αυξήσεις εισφορών

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και δημιουργικό πλαίσιο και η οποία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη.
Μάλιστα στέλεχος του υπουργείου σημείωσε πως οι θεσμοί έθεσαν τα γνωστά θέματα που «τίθενται πάντα». Πάντως ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο τετ α τετ Κατρούγκαλου-Κουαρτέτου ήταν η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση αν εκφράζει ικανοποίηση, καθώς αρκέστηκε να πει αρκέστηκε στο να πει: «Ήταν όπως τα περιμέναμε». Σημείωσε πάντως πως «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης».

Ποια θέματα έπεσαν στο τραπέζι -Οι ενστάσεις των θεσμών

Ηδη από το πρώτο ραντεβού οι δανειστές έδειξαν τις διαθέσεις τους και έκαναν γνωστές τις ενστάσεις που έχουν για το σχέδιο της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί είπαν «όχι» στο σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλουγια την αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς.
Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά πως οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) πιέζουν για:
μείωση στις συντάξεις,
μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης,
εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη

Πάντως κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι τουλάχιστον από στην πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έπεσε στο τραπέζι καμία απαίτηση για μειώσεις συντάξεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
Τι ζητούσαν οι θεσμοί πριν το τετ α τετ
Να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.
Η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
Είχαν χαρακτηρίσει το εφάπαξ «πολυτέλεια».
Απέρριπταν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Την εφαρμογή της ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
ΑΥΤΕΣ είναι οι 10 αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που μας κρύβουν...Καθημερινά, όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν εναλλακτική στο κάπνισμα, ενώ, παράλληλα, δημοσιεύονται έρευνες που...
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα