Οι 79 ώρες που τρόμαξαν την Ευρώπη: Ολο το χρονικό - Η επόμενη ημέρα

Το θρίλερ που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (19/12), με τους 12 νεκρούς στη...
χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τον θάνατο του τρομοκράτη Ανίς Αμρί στο Μιλάνο από Ιταλούς αστυνομικούς.

Οι 79 ώρες τρόμου και σύγχυσης που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη ήταν αρκετές για να καταδείξουν αφενός ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι διάτρητα (ο μακελάρης διέσχισε ανενόχλητος τη μισή Ευρώπη), αφετέρου τον τρόμο που έχει εξαπλωθεί πάνω από την Γηραιά Ηπειρο για τις τρομοκρατικές
επιθέσεις.

Το χρονικό

Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, γύρω στις 8 μ.μ., όταν ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί αιματοκύλισε χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πρωτεύουσα. Οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα ένα φορτηγό, παρέσυρε στον θάνατο 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Αρχικά η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν διερχόμενο Πακιστανό, που αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση, πριν καταλήξει -με μεγάλη καθυστέρηση- ότι υπεύθυνος για το μακελειό ήταν ο Αμρί.

Φεύγοντας από το σημείο του μακελειού με τα πόδια, ο δηλωμένος τζιχαντιστής διέσχισε σχεδόν τη μισή Ευρώπη, πριν φτάσει στο Μιλάνο και πέσει νεκρός, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, από τα πυρά Ιταλών αστυνομικών.

Ολο αυτό το χρονικό διάστημα η ανησυχία σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο είχε κορυφωθεί, με τις χώρες τη μία μετά την άλλη να προαναγγέλλουν αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από Βερολίνο, Μιλάνο

Στο σακίδιο του μακελάρη βρέθηκε εισιτήριο τρένου από το Παρίσι. Λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι διέσχισε ανενόχλητος σχεδόν τη μισή Ευρώπη, μετά το χτύπημα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής του Μιλάνου, ο Αμρί ταξίδεψε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, πήρε το τρένο από το Βερολίνο ως το γαλλικό προάστιο Σαμπερί, από εκεί πήρε άλλο τρένο με προορισμό το Τορίνο και από το Τορίνο βρέθηκε στο Μιλάνο.

Να σημειωθεί ότι από το Βερολίνο προς το Σαμπερί η μέση διάρκεια δρομολογίου είναι 13 ώρες, από το Σαμπερί ως το Τορίνο 3 με 7 ώρες και από το Τορίνο έως το Μιλάνο περίπου μια ώρα.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών

Όπως επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στην περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάνι στο κέντρο του Μιλάνου, αστυνομικοί σταμάτησαν τον Αμρί για έλεγχο.

Μόλις του ζήτησαν την ταυτότητά του, τράβηξε 22άρι πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον τους φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ». Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσε νεκρός ο 24χρονος Τυνήσιος, ενώ τραυματίστηκε και ένας νεαρός Ιταλός αστυνομικός ελαφρά στον ώμο.

Για τον εντοπισμό του μακελάρη του Βερολίνου και την ανταλλαγή πυρών με τους Ιταλούς αστυνομικούς έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (23/12) συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός ΥΠΕΣ Μάρκο Μινίτι λέγοντας ότι «ο άνθρωπος που σκοτώθηκε είναι ο Ανίς Αμρί, χωρίς αμφιβολία», ενώ συνεχάρη και τους αστυνομικούς που τον εντόπισαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα