Νέο χτύπημα στις συντάξεις - Δύσκολες μέρες έρχονται για τους Έλληνες...

Μπορεί μόλις πριν λίγες ημέρες και μετά από πολύμηνη και θυελλώδη...
διαπραγμάτευση να έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των 140 προαπαιτούμενων αλλά τώρα αρχίζει αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης.

Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, καταγράφονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 83 «βασικά παραδοτέα», για τους επόμενους πέντε μήνες πολλά από τα οποία έχουν προθεσμία υλοποίησης μέχρι τον
Σεπτέμβριο.

Βασικοί πυλώνες του νέου μνημονίου είναι τα προνομοθετημένα μέτρα για το 2019-2022 με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου ενώ υπάρχει η πρόβλεψη αναφορικά με το φορολογικό πακέτο ότι μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα-το 2019- αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με τους θεσμούς, κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση ότι χρειάζετια η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης αναφέρεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν επεκτείνονται σε τέσσερις πυλώνες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι εξής:

Φορολογικά – δημοσιονομικά

Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
Συντάξεις-Εργασιακά -Υγεία -Πρόνοια

Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
Τον επανυπολογισμό και την έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορού την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).
Την καθιέρωση υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).
Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας (έως το Νοέμβριο του 2017).
Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης για τις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού συμμετοχής των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την επόμενη αξιολόγηση).
Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για το ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.
Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).
Παιδεία

Από το κείμενο του μνημονίου προκύπτουν ενστάσεις των θεσμών για τον περιορισμό των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς διαφωνούν με τη φιλοσοφία της ρύθμισης που έχει δημοσιοποιήσει (στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ) το υπουργείο και βάσει της οποίας τίθενται περιορισμοί στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών.

Αγορά προϊόντων, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ

Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).
Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για τα κτηματολόγιο.
​Ενεργειακά

Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικήςπαραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.
Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).
Επίσης προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έως τον Σεπτέμβριο του 2017.
Keywords
ερχονται, διεθνές νομισματικό ταμείο, μνημονιο, αεπ, εκκρεμότητες, ιουνίου, επιδοματα, αει, τίθενται, μαΐου, οοσα, εφκ, δεη, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, θεμα εκθεσης 2012, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, υιοθετηση, το θεμα, αεπ, θεμα, καθημερινη, κτηματολογιο, οοσα, πλαισιο, υγεια, διδακτρα, διεθνές νομισματικό ταμείο, υπαρχει, εκκρεμότητες, εργα, εφκ, εφημεριδα, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, ληψη, μαΐου, μηνες, μειωση, νομικη, ποτα, προγραμματα, ρολο, συνταξη, τίθενται, τις κυριακες, αγωνας, εφαρμογη, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, πακετο
Τυχαία Θέματα