Νεκρά εκατοντάδες δελφίνια από θανατηφόρο ιό στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 750 δελφίνια έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας ενός επικίνδυνου ιού, που οι ειδικοί τον παρομοιάζουν με αυτόν της ιλαράς.
Ο απολογισμός είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των δελφινιών που συνήθως ξεβράζονται νεκρά σε διάστημα ενός τετραμήνου, αναφέρει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). «Ο ιστορικός μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ίδια γεωγραφική περιοχή είναι μόνο 74, κάτι που μας δίνει μια ιδέα για την έκταση του προβλήματος»,
δήλωσε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της υπηρεσίας Τέρι Ρόουλς.

Αναλύσεις σε πέντε νεκρές φάλαινες κατέδειξαν ότι και εκείνες προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε κοινά ρινοδέλφινα.

Σύμφωνα με τη NOAA, ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής μεταξύ των θηλαστικών και, παρά τις ενδείξεις εξάπλωσής του όλο και νοτιότερα, δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η μετάδοσή του σε άλλους πληθυσμούς.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να χορηγηθεί σε ένα μεγάλο πληθυσμό ρινοδέλφινων ή οποιουδήποτε άλλου κητώδους.
sofokleousin.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα