Νέα «κλειδιά» για τη Συμμετοχική Δημοκρατία

Με σύγχρονα κλειδιά στις αποσκευές του, για την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες, επέστρεψε...
από το Στρασβούργο της Γαλλίας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στο τετραήμερο Forum για τη Δημοκρατία (World Forum for Democracy) που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of
Europe).

Πρόκειται για μια κορυφαία θεσμοθετημένη δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με το δήμο Νεάπολης-Συκεών να συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά, και να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 30 δήμων από όλο τον κόσμο. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε η θετική αξιολόγηση των δράσεων και των πολιτικών που υλοποιεί εδώ και χρόνια ο δήμος στο θέμα της συμμετοχικής Δημοκρατίας, που κυρίως εκφράζεται μέσα από τις διαδικασίες της Διαβούλευσης για κορυφαία ζητήματα, όπως είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα τεχνικών έργων.

Το θέμα της ενίσχυσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας απασχόλησε τις πολύωρες συνεδριάσεις ειδικής «θερμοκοιτίδας» («Participatory Democracy Incubator», Κυριακή 6-Τετάρτη 9 Νοεμβρίου), στο οποίο συμμετείχαν πολιτικοί επιστήμονες και αιρετοί από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για υψηλού επιπέδου εργασίες και συζητήσεις που αποσκοπούν στην αναζήτηση και προώθηση πολιτικών «εργαλείων» ώστε να αυξηθεί η ενεργής συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου πολιτικού γίγνεσθαι, «χωρίς την οποία η Δημοκρατία είναι ασθενέστερη», όπως υπογραμμίζει.

«Ο δήμος μας για μια ακόμη φορά αξιολογήθηκε θετικά στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των δήμων διεθνώς ως προς τις πολιτικές που ακολουθεί για την ενίσχυση και λειτουργία της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Διεθνώς, όμως, καταγράφεται μια αδρανής στάση των πολιτών απέναντι στις εξελίξεις, κι αυτό ακριβώς αναζητείται, δηλαδή πώς θα καταστούν οι πολίτες περισσότερο ενεργοί και συμμέτοχοι στο δημόσιο πολιτικό βίο, και να αναπτύξουν δράσεις και πέρα από τον πυρήνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν ιδέες και καλές πρακτικές που άνετα μπορούν να μεταγγισθούν σε κάθε δήμο και περιφέρεια και να αναζωπυρώσουν το ενεργό ενδιαφέρον των πολιτών που θα μετεξελίξουν την έννοια της Δημοκρατίας σε υψηλότερα επίπεδα», δηλώνει ο Αντώνης Σαουλίδης. «Στη συμμετοχική Δημοκρατία δεν αρκεί απλά να συμμετέχεις με την ψήφο ή την παρουσία σου, πρέπει να έχεις πρόταση, να την υποστηρίζεις και να έχεις τη δυνατότητα να συνθέσεις. Και βεβαίως το θέμα ‘‘Δημοκρατία και ισότητα’’ οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά είναι θέμα εκπαίδευσης κι εδώ πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας», υπογραμμίζει.

Να σημειωθεί ότι ο κ.Σαουλίδης το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε σε ανάλογο φόρουμ στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ε.Ε., που είχε ως αντικείμενο τις «Έξυπνες Πόλεις» και την αναζήτηση και υιοθέτηση καλών πρακτικών για τη βελτίωση των όρων της καθημερινότητας των πολιτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα