«Ναι μέν αλλά…» για φιλοξενία προσφύγων στην Ηλεία

Στον Κάμπο οι δήμαρχοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, πραγματοποιούν συσκέψεις... με συνεργάτες τους ενόψει της συνάντησης που θα έχουν την Δευτέρα το πρωί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, με θέμα την «αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών».

Στον Δήμο Πηνειού στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Πηνειού, κ. Αλέξης Καστρινός απαντώντας χθες στο ερώτημα της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» αν ο Δήμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί μετανάστες, δήλωσε: «Αν θέλουμε να είμαστε
ειλικρινείς και με τον εαυτό μας και με τον κόσμο, δεν υπάρχει έτοιμος Δήμος, γιατί δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Δεν είμαστε ανάλγητοι, δεν είμαστε ρατσιστές, κατανοούμε το προσφυγικό πρόβλημα και στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσουμε το θέμα. Την Δευτέρα που θα συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη θα ακούσουμε ποιος είναι ο Εθνικός Σχεδιασμός και μετά θα μιλήσουμε».

Το ίδιο ερώτημα θέσαμε και στον δήμαρχο Ανδραβίδας –Κυλλήνης, κ. Ναμπίλ – Μοράντ, ο οποίος δήλωσε: «Δεν είναι έτοιμος ο Δήμος να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Πρέπει πρώτα να δούμε ποιο είναι το εθνικό σχέδιο, να το μελετήσουμε και στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο θέμα. Οι χώροι στον Δήμο μας είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι. Αλλά δεν είναι μόνο οι χώροι. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιός και πώς θα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αυτό θα το δούμε τη Δευτέρα στη συνάντηση που θα έχουμε με τον Περιφερειάρχη στην Πάτρα».

Προετοιμασμένος

Προετοιμασμένος θα πάει στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας που πραγματοποιείται για το προσφυγικό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Δήμος του Πύργου που εχει ηδη δηλωσει την προθεση να δημιουργηθει κεντρο φιλοξενιας μεταναστων στον Πύργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, προσανατολίζεται να συμμετέχει στη σύσκεψη της Δευτέρας στην οποία αναμένεται να παρακολουθήσει την εξέλιξή της, ενώ ήδη ο Δήμος του Πύργου έχει αναγγείλει πως σε σημεία τόσο της πόλης όσο και στις δημοτικές ενότητες υπάρχουν χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας, καθώς λόγω των ιδιαίτερων φυσικών φαινομένων που αντιμετωπίζει ο Νομός έχουν ήδη δημιουργηθεί σημεία φιλοξενίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Συνεδριάζει η Εκτελεστική στον Δήμο Ήλιδας

Σήμερα «κληρώνει» για τους πρόσφυγες στην Αμαλιάδα, καθώς αναμένεται να αποφασιστεί εάν ο Δήμος Ήλιδας θα προτείνει χώρους φιλοξενίας, μετά την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Από χθες το θέμα συζητείται εκτενώς στο Δημαρχείο, ωστόσο ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα, ερωτηθείς ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το μεσημέρι, καθώς έχει συγκληθεί εκτάκτως να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή. Μπορεί στην πόλη και στα καφενεία να ακούγονται πολλά τις τελευταίες ημέρες και όλοι να κάνουν σενάρια για το που θα πάνε οι πρόσφυγες, τίποτα ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί και όλα θα κριθούν σήμερα το μεσημέρι, οπότε αναμένονται και σχετικές δηλώσεις.

Χωρίς προχειρότητες

O αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ότι «ως δημοκρατική παράταξη είμαστε θετικοί στο να ανταποκριθούμε στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ζητά και τι σχεδιασμό έχει για την περιοχή, δεδομένου ότι δεν εντάσσεται στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Δεν πρέπει να υπάρχει προχειρότητα στην αντιμετώπιση. Πρέπει να μας ενημερώσουν για τους όρους της φιλοξενίας, δηλαδή αριθμό προσφύγων, για πόσο χρονικό διάστημα, κ.ά.».
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα