Μουσική, η τροφή της ψυχής μας!

«Όταν οι λέξεις έρχονται σε επαφή με αυτό που λέμε μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται, και χάνουν κάθε από...
φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας».

Μάνος Χατζηδάκης (Έλληνας μουσικοσυνθέτης)

Τί σημαίνει για εμάς μουσική;

Μουσική. Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα… Ακόμα και μυρωδιές. Εικόνες… Ένα ταξίδι σε μέρη γνωστά,
αλλά και κόσμους ονειρικούς. Συντροφιά σε όλες μας τις στιγμές, χαρές και λύπες. Μέσα από αυτήν εξωτερικεύουμε συναισθήματα και ενδόμυχες σκέψεις που τις περισσότερες φορές εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σπουδαία ιστορία της εν συντομία

Ετυμολογικά ο όρος Μουσική προέρχεται από τις εννέα Μούσες της αρχαιότητας, οι οποίες ήταν προστάτιδες των Τεχνών με την ευρύτερη έννοια, σύμφωνα πάντα με την Μυθολογία. Αποτελεί το σύνολο των αρμονικά συνδυασμένων ήχων, εκείνων που απαρτίζουν ένα μουσικό κομμάτι, είτε αυτό εκτελείται αποκλειστικά με όργανα, είτε και με φωνή.

Η Απολλώνια Τέχνη αυτή, η Μουσική, στηρίζεται σε παράγοντες όπως ο ρυθμός, ο τονισμός και η αρμονία αποτελούν βασική προϋπόθεση τόσο για την δημιουργία της, όσο και για το εύηχο του αποτελέσματος. Στην αρχαία Ελλάδα, με τον όρο αυτό, αναφέρονταν στην λυρική ποίηση, ενώ με τη σημερινή της έννοια χρησιμοποιείται από τον 4ο-5ο αιώνα π.Χ.

Διακρίνουμε πολλά είδη μουσικής πλέον, καθώς έχει εξελιχθεί μαζί με τον άνθρωπο ανά τους αιώνες και ανά τόπους. Η ροκ, η κλασσική, η τζαζ, η παραδοσιακή είναι μόνο μερικά από αυτά, τα οποία επίσης διαχωρίζονται σε υποκατηγορίες. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Γλώσσας κι από πολλούς επιστήμονες θεωρείται ως προϋπάρχουσα, πράγμα εύλογο αν αναλογιστούμε την σπουδαιότητα της εμφάνισής της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Υπήρξε, αλλά και υπάρχει μέχρι την εποχή μας, αναπόσπαστο κομμάτι των διαφόρων θρησκειών ανά τον κόσμο και σαφώς έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετάδοση των ηθών και των εθίμων, των παραδόσεων και της ιστορίας με την ευρύτερη έννοια των λαών, από τη γέννηση έως τον θάνατο.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα