Μνημόσυνο την παραμονή Χριστουγέννων για τον Κωστή Στεφανόπουλο - Σαράντα ημέρες χωρίς τον αγαπητό τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες. Σαράντα ημέρες χωρίς τον Κωστή της καρδιάς μας, χωρίς τον Αχαιό τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν διαπρεπή νομικό και πολιτικό, που η είδηση θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το πανελλήνιο...

Την παραμονή των Χριστουγέννων, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 το πρωί ​στον ιερό ναό Αγίων Αγγέλων του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών, θα τελεστεί το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση σαράντα ημερών του Κωστή Στεφανόπουλου, που έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου 2016.

Η
εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού Αθηνών, με τιμές Αρχηγού κράτους και με τη ρίψη τιμής ένεκεν, στη μνήμη του, είκοσι ενός κανονιοβολισμών.

Ο Kωστής Δημητρίου Στεφανόπουλος είχε γεννηθεί στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου του 1926 και στη ζωή του, διέπρεψε αρχικά ως δικηγόρος. Υπήρξε ένας χαρισματικός νομικός με μεγάλη ικανότητα στη ρητορική, δυναμικός, ευγενής που οι αγορεύσεις του στις δικαστικές αίθουσες έως περίπου το ’74 που άσκησε τη δικηγορία, εντυπωσίαζαν το κοινό, τους συναδέλφους του δικηγόρους και τους δικαστές.

Ο Kωστής Στεφανόπουλος πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής Aχαΐας με την EPE το 1964 και από τότε έβγαινε συνεχώς με τη Nέα Δημοκρατία: το 1974, 1977, 1981, 1985 έως τον Aύγουστο του 1985 που απεχώρησε από τη N.Δ. και ίδρυσε τη Δημοκρατική Aνανέωση τον Σεπτέμβριο του 1985.

Εξελέγη βουλευτής A΄ Aθηνών τον Iούνιο του 1989 με τη ΔH.ANA., ωστόσο έμελλε μετά την αποτυχία στις ευρωεκλογές, να αποφασίσει μετά λύπης του να διαλύσει το κόμμα του, το 1994. Την περίοδο της N.Δ. ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε εκ των βασικών, πρωτοκλασάτων πολιτικών στελεχών που τύχαινε της ισχυρής εμπιστοσύνης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είχε υπηρετήσει επί κυβερνήσεων Kωνσταντίνου Kαραμανλή ως Υπουργός Eσωτερικών τον Nοέμβριο 1974, Kοινωνικών Yπηρεσιών τον Σεπτέμβριο 1976 καθώς και Προεδρίας της Kυβερνήσεως το διάστημα από τον Nοέμβριο 1977 έως τον Oκτώβριο του 1980.

Στις 10 Mαρτίου του 1995, έχοντας προηγηθεί πρόταση του βουλευτού Mεσσηνίας της Πολιτικής Άνοιξης τότε, Aντώνη Σαμαρά, ο Κωστής Στεφανόπουλος έγινε το πρόσωπο που ορκίσθηκε Πρόεδρος της Eλληνικής Δημοκρατίας στη Bουλή λαμβάνοντας 181 ψήφους διαδεχόμενος τον απερχόμενο Πρόεδρο Kωνσταντίνο Kαραμανλή. Πέντε χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2000 ήταν πραγματικά ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή για τον Κωστή Στεφανόπουλο καθώς με διαπαραταξιακή σχεδόν ομοφωνία, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στα χρονικά, επανεκλέχθηκε για δεύτερη θητεία, στο Ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας. Υπήρξε όπως γράφτηκε, ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνετός, αγαπητός από τον κόσμο που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη όπου ζουν Έλληνες ομογενείς. Έγινε ο Πρόεδρος όλων των Ελλήνων αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη.

Η ταφή του, αφού προηγήθηκε δέηση στον ιερό ναό Αγίων Αγγέλων, έλαβε χώρα στο Α’ Δημοτικό κοιμητήριο Πατρών το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα