Μνήμες κατοχής από την Ελλάδα…

Χρειάστηκε και σήμερα το πρωί στην Καλή Συκιά του Ρεθύμνου να ζήσει για δυο ώρες τη φρίκη και τον τρόμο της πυρπόλησης των...
δώδεκα γυναικών και του ενός ηλικιωμένου, και το ολοκαύτωμα του χωριού της η γιαγιά Ελένη Κωστάκη. Αυτή τη φορά η 96χρονη Κρητικιά αφηγήθηκε την ανήκουστη, στα χρονικά των έως τότε πολέμων, τραγωδία της 6ης Οκτωβρίου 1943 στην κάμερα και στον ιστορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Καλπάκη, μαρτυρία που με πολλές άλλες από τους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας,
θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας των Ελλήνων φοιτητών αλλά και των φοιτητών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου…

Η βιντεοσκόπηση της εξιστόρησης από την βασανισμένη γριούλα που «στα καλύτερά της χρόνια» στην ψυχή της ρίζωσαν ανεξίτηλα οι ναζιστικές βαρβαρότητες στο χωριό του ιστορικού «Τσιλίβδικα», εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μνήμες κατοχής από την Ελλάδα» με κύρια επιδίωξη να αποτελέσουν στους μελλοντικούς φοιτητές από την μελέτη της «ζώσας μαρτυρίας» η διδαχή και επιστημονική τεκμηρίωση γεγονότων που σημάδεψαν τη Σύγχρονη Ιστορία και τις κοινωνίες στα χρόνια κυριαρχίας των Γερμανών.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Ο Χ. ΦΛΑΙΣΕΡ

Στη λήψη των βιντεοσκοπημένων μαρτυριών στην Ελλάδα που γίνεται με την καθοδήγηση και ευθύνη του γνωστού ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα Χάγκεν Φλάισερ σε συνεργασία με τον καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου Νίκου Αποστολόπουλου, συμμετέχουν τέσσερις ερευνητές Ιστορίας και ο τομέας της Κρήτης έχει ανατεθεί στον κ. Καλπάκη, που ήδη έλαβε την πρώτη μαρτυρία χθες στον Αχεντριά Ηρακλείου από τον 96χρονο Κλεμανσό Φιλιππάκη.κωστάκη καλή συκιά θηριωδίες πανεπιστήμιο καλπάκης
«Με αυτά τις διηγήσεις από τον πατέρα μου, τη μάνα μου και τους άλλους χωριανούς μεγαλώσαμε και τα ακούγαμε σαν παραμύθια», δήλωσε ο Πέτρος Κωστάκης, γιός της αφηγήτριας στην Καλή Συκιά. «Γι' αυτό», πρόσθεσε, «και μας έχουν κυριεύσει τόσο πολύ και κάθε πρωτοβουλία που με τόση πρόκληση εμφανίζεται τελευταία, όπως του καθηγητή Ρίχτερ, μας προκαλεί οργή και αποτροπιασμό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις σκοπιμότητες που κρύβουν αυτές οι δήθεν επιστημονικές προσεγγίσεις από τους Γερμανούς. Θα μας βρουν μπροστά τους όσοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία μας …»

Η Ελένη Κωστάκη στη δίωρη συνέντευξή της ένιωσε και πάλι να ξαναζούσε τον αποτροπιασμό του μακελειού στο «Λιβάδι» και στα σπίτια που πυρπολούσαν τις συγχωριανές της και τις γυναίκες του Ροδάκινου. Τα έχει πει και τα έχει ξαναπεί άπειρες φορές και πάντα ο πόνος την καταλαμβάνει. «Είναι σαν να τα ζω τούτη τη στιγμή όταν τα σκέφτομαι», είπε τελειώνοντας την εξιστόρηση. «Να μην ξανάρθουν αυτά τα χρόνια και αυτές οι εικόνες», ευχήθηκε μιλώντας στην κάμερα του εικονολήπτη Δημήτρη Πολυδωρόπουλου.

ΝΕΕΣ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουνίου στον νομό Ρεθύμνου έχει προγραμματιστεί βιντεοσκόπηση μαρτυριών από την Ελευθερία Αλεβυζάκη-Βαβουράκη στην Κοξαρέ, Μανώλη Σταυρουλάκη στο Άνω Μέρος Αμαρίου, Βασίλη Παπαδόπουλο στα Μισίρια, Δημήτρη Αντωνογιωργάκη στο Αστέρι και Γιώργο Αγγελιδάκη στην πόλη του Ρεθύμνου. Θα ακολουθήσει η καταγραφή μαρτυριών του Σταύρου Παπουτσάκη στα Μεσκλά, Λευτέρη Ηλιάκη στον Πλατανιά Χανίων και Βαγγέλη Μυριδάκη στο Κουστογέρακο…

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει και σε σύντομο χρόνο δεύτερη φάση καταγραφών στην Κρήτη και σε ημερομηνίες που θα προσδιοριστούν αργότερα, καθώς η μεγαλόνησος σύμφωνα με τους ερευνητές διαθέτει ακόμα σημαντικό προφορικό υλικό της γερμανικής κυριαρχίας και των πολλαπλών δεινών που προκάλεσαν στο νησί, που θα πρέπει να διασωθεί, να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί από τα τμήματα Ιστορίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το υλικό αυτό μετά την επεξεργασία του θα ψηφιοποιηθεί και θα είναι εύκολα προσβάσιμο σε κάθε φοιτητή και μελετητή που αναζητά πληροφορίες για τα γεγονότα…
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα