Κουτσούμπας: Προεκλογικού τύπου οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Μετωπική επίθεση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε την Παρασκευή από τη Μυτιλήνη ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας σε...
συγκέντρωση του κόμματός του. ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα τα περί νησιωτικής πολιτικής» και «προεκλογικού τύπου» τις πρόσφατες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις από τη Νίσυρο.

«Δεν είπε τίποτε ουσιαστικό ο Τσίπρας
για τα λαϊκά στρώματα των νησιών που υποφέρουν από την ανεργία την φοροεπιδρομή διαρκείας στο εισόδημα και την σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Υποσχέθηκε κάποιες έκτακτες ενισχύσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των νησιών, την ίδια ώρα που είτε καθυστερούν είτε δεν δίνουν ούτε τις αποζημιώσεις. Αλλά ακόμα κι αν δώσει κάτι τελικά, δεν θα τους προσφέρει δυστυχώς ουσιαστική ανακούφιση, αφού δεν είναι τίποτα μπρος στη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των ενισχύσεων, την αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που τους επέβαλε με το τρίτο μνημόνιο. Είπε πως είναι "βασική του προτεραιότητα η υγεία για τα νησιά και υποσχέθηκε ξανά ορισμένους διορισμούς που και αν γίνουν δεν αρκούν στοιχειωδώς» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Όσον αφορά την αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά, «εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχεια της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Επίσης μίλησε για «την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας στη Λέσβο» με αναφορές σε θέματα ελλείψεων στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ακόμα και σε υποδομές όπως τα ασθενοφόρα και επικέντρωσε σε θέματα εκπαίδευσης, ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικών έργων, έργων για πυροπροστασία και υποδομές.

Για το προσφυγικό

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε -όπως- αναμενόταν ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα. «Από δω από το νησί της Λέσβου που ο λαός της για περισσότερο από ένα χρόνο δείχνει το πρόσωπο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της φτώχειας, θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργάτες, στους άνεργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας» είπε και συνέχισε: «Υπεύθυνοι γι’ αυτή την πολιτική και τις συνέπειες της τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για την ίδια την προσφυγιά, είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το αντιδραστικό αντιλαϊκό και αντεργατικό οικοδόμημα των μονοπωλίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποτελεί πρόκληση, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα νησιά του Αιγαίου προχθές στη Βουλή, να λέει ότι "τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι απλώς τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία, ότι είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και είναι αυτός που «κράτησε ψηλά της ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας».

Επίσης ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και στα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, καθώς και «στην πίεση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών και ιδιαίτερα των χωριών και των πόλεων που γειτνιάζουν με τα κέντρα κράτησης κι η οποία έχει αιτία, έχει ενόχους κι αυτοί δεν είναι οι πρόσφυγες».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του κόμματος στην ίδρυση των hot spot και στην ανεξέλεγκτη παρουσία των ΜΚΟ και πρότεινε:

την άμεση μετακίνηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα και από εκεί για τις χώρες προορισμού τους των χιλιάδων εγκλωβισμένων
την επίσπευση διαδικασίας ασύλου σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα νησιά, όπως προβλέπει η συμφωνία
τη λειτουργία ανθρώπινων χώρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες, με προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι με αυτό το αίσχος που αμείβονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω του ΟΑΕΔ
τη μη δημιουργία χώρων κράτησης ή αναγκαστικής παραμονής στα νησιά
αποζημίωση από το κράτος με άμεση καταγραφή από τις υπηρεσίες για ζημιές που έχουν οι νησιώτες
Για τη «Χρυσή Αυγή»

Ο κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή «την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει τη ναζιστική και εγκληματική οργάνωση, με τις φιέστες του Καμμένου στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης». Κι αυτό γιατί όπως τόνισε «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής ανακάλυψαν στη σημερινή μας εκδήλωση, τις ανησυχίες, λέει, του ΚΚΕ για τις ψήφους στο νησί». Όπως είπε καλώντας το λαό να απομονώσει το συγκεκριμένο κόμμα «το ΚΚΕ είναι η δύναμη που στέκεται απέναντι στους φασίστες, αποκαλύπτοντας εκτός των άλλων και τη δημαγωγία τους, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που το δημιουργεί το ίδιο το σάπιο σύστημα, που από τα σπλάχνα του έχει αναδυθεί και η ναζιστική χρυσαυγίτικη μπόχα, που έχει βρωμίσει τον ιερό ετούτο τόπο, όπως και την πατρίδα μας συνολικά, που έδωσε τα πιο σπουδαία παλικάρια της στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα η οποία κλιμακώνεται καθημερινά». «Απευθυνόμαστε στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, όχι για να τους καθησυχάσουμε, ούτε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλά για να συζητήσουμε, γι’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, εξελίξεις που «μυρίζουν μπαρούτι» και τι πρέπει ο λαός μας και το κίνημά του να κάνουν.
Να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, όλου του λαού από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων.

»Απέναντι λοιπόν στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με το συνεχόμενο μπαράζ δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, και άλλων ηγετικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Τουρκίας, εμείς οι κομμουνιστές δεν αδιαφορούμε, δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα απευθύνουμε κάλεσμα μεγαλύτερης επαγρύπνησης και ετοιμότητας στους εργατοϋπάλληλους, στους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «ο εθνικιστικό-θρησκευτικός παροξυσμός του Ερντογάν κι άλλων αστών πολιτικών της Τουρκίας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, τα ζητήματα των μειονοτήτων, τη μουσουλμανική θρησκεία, προβάλλοντας μια «νεοοθωμανική» στρατηγική, μέχρι εκεί, που όπως λέει φτάνουν «τα σύνορα της καρδιάς του».
Μπορεί, όμως στον τούρκικο εθνικισμό να είναι απάντηση ο εθνικισμός από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου; Εμείς με σαφήνεια απαντάμε: «όχι στα παιχνίδια των εθνικιστών!»

Και ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε καλώντας «σε περίπτωση συμμετοχής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, να διαμορφώσουν το δικό της «στρατηγείο», να χαράξουν αυτοτελή πάλη, για να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά και για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην αστική τάξη, ξένη και ντόπια».

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες της Λέσβου να πάρουν μέρος στη συζήτηση για «τις θέσεις για το 20ο Συνέδριο του κόμματος μας που θα γίνει από 30 Μάρτη έως 2 Απρίλη του 2017 και οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Κυριακή».

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα