Κόψτε το τσιγάρο για να κοιμάστε καλύτερα!

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν άλλον έναν λόγο για να κόψει κανείς το κάπνισμα: θα κοιμάται καλύτερα. Είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε συστηματικά τη σχέση του τσιγάρου με... τον ύπνο και το κεντρικό μήνυμα είναι ότι οι μη καπνιστές κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα από τους καπνιστές. Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε τσιγάρο που καπνίζει κανείς μέσα στη μέρα, η διάρκεια του βραδινού ύπνου μειώνεται κατά 1,2 λεπτά κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριδα, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζόζεφ ΜακΝαμάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Psychology, Health & Medicine", διαπίστωσαν ότι το 11,9% των καπνιστών δυσκολεύονται να κοιμηθούν, το 10,6% ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και το 9,5% ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί.

Τα αντίστοιχα ποσοστά προβληματικού ύπνου για τους μόνιμους μη καπνιστές είναι πολύ χαμηλότερα (4,8%, 5,3% και 4,6% αντίστοιχα), ενώ, όπως διαπίστωσε η έρευνα, όσοι σταματούν το κάπνισμα, βλέπουν γρήγορα βελτίωση στον ύπνο τους (οι πρώην καπνιστές εμφανίζουν αντίστοιχα ποσοστά δυσκολίας στον ύπνο 7%, 7,8% και 6,3%).

Το κάπνισμα θεωρείται βασική αιτία διαφόρων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων. Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σχετίζεται με ποικίλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαβήτη, υψηλό σάκχαρο κ.α. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τον ελλιπή και κακό ύπνο.

Ταχυδρόμος
Keywords
Τυχαία Θέματα