Κίνδυνος τοξικότητας για όσους πλένουν το αυτοκίνητο "στο χέρι" - Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Σοκ προκαλεί μια νέα έκθεση από το...
αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με την οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υγείας για όσους έρχονται συχνά σε επαφή με τα χημικά καθαριστικά για το πλύσιμο των αυτοκινήτων, δηλαδή για τους επαγγελματίες του είδους αλλά και για όσους επιλέγουν να πλένουν το αυτοκίνητό τους “στο χέρι” πολύ συχνά.

Την περασμένη Παρασκευή, 21 Αυγούστου, το CDD, όπως αναφέρει το iatropedia,
δημοσίευσε μια έκθεση με βάση μια έρευνα που διεξάγεται από την κυβερνητική Υπηρεσία Εργασίας και Βιομηχανιών στην Ουάσινγκτον. Η έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν οι εκθέσεις αποζημιώσεων των εργαζομένων την περίοδο 2001-2013, έδειξε ότι 48 εργαζόμενοι κάηκαν από προϊόντα πλυσίματος αυτοκινήτων που περιέχουν τη χημική ουσία υδροφθορικό οξύ. Ένας εργαζόμενος, επίσης, πέθανε από κατάποση μικρής ποσότητας της συγκεκριμένης ουσίας.

Η έρευνα του CDC σημειώνει ότι η έκθεση σε υδροφθορικό οξύ (hydrofluoric acid - HF) “προκαλεί διαβρωτικά χημικά εγκαύματα και δυνητικά θανατηφόρα συστημική τοξικότητα”.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Η έκθεση σε υδροφθορικό οξύ προκαλεί διαβρωτικά χημικά εγκαύματα και δυνητικά θανατηφόρα συστηματική τοξικότητα (...) Επειδή η έκθεση σε HF μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ξεκινούν άμεσα προσπάθειες για να εντοπιστούν λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις στα καθαριστικά προϊόντα με βάση το HF”.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι περισσότεροι ασθενείς/τραυματίες ήταν εργαζόμενοι σε αλυσίδες αυτόματου πλυσίματος αυτοκινήτων, σε καταστήματος καθαρισμού αυτοκινήτων “στο χέρι”, εργαζόμενοι σε πλυντήρια φορτηγών, ή και οδηγοί φορτηγών.

Το υδροφθορικό οξύ χρησιμοποιείται για να δώσει λάμψη στο αλουμίνιο και να αφαιρέσει τις βρωμιές του οχήματος από την κίνηση στον δρόμο. Το Associated Press ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν εγκαύματα συνήθως στο κεφάλι, τα μάτια ή τα χέρια μετά το χειρισμό των χημικών. Επτά από τους 48 εργάτες εισήχθησαν στο νοσοκομείο, τρεις με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Δύο εργαζόμενοι χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για τα εγκαύματα.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα