Καθηγητής ΤΕΙ "χρέωνε" 600 ευρώ το μάθημα για να περνάει τους φοιτητές! Διαβάστε που συνέβαινε

Ένα από τα πιο «σκοτεινά» κεφάλαια της ιστορίας του ΤΕΙ ...
Θεσσαλίας έκλεισε χθες καθώς πρώην καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας. Ο εν λόγω καθηγητής που είχε ήδη απολυθεί οριστικά πριν και από την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, με απόφαση του Ανώτατου Πειθαρχικού του Ιδρύματος στη Λάρισα,
ζητούσε, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, χρήματα από σπουδαστές, για να πάρουν προβιβάσιμο βαθμό στο μάθημά του και στη συνέχεια βεβαίωνε στα βαθμολόγια ότι οι σπουδαστές είχαν περάσει το μάθημα στις εξετάσεις. Επίσης, στις αρχές του 2010, «έχασε» τα γραπτά δοκίμια των μαθητών των εξετάσεων Ιουνίου- Σεπτεμβρίου 2009 και Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2010 και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2010, δήλωσε ψευδώς ότι άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του στο ΤΕΙ και έκλεψαν τα γραπτά των σπουδαστών.

Ο «άριστος» καθηγητής όπως γράφει η "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" κρίθηκε ένοχος δευτεροβάθμια για: παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, υπεξαγωγή εγγράφου στην υπηρεσία και για παράβαση του άρθρου 230 του Π.Κ. Η ποινή μετετράπη προς 10 ευρώ ημερησίως και ο καταδικασθείς αφού πέρασε ένα βράδυ στο Τμήμα Μεταγωγών, χθες το πρωί πλήρωσε το ποσό των 40.000 ευρώ περίπου και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας καθηγητής του ίδιου τμήματος που στην κατάθεσή του ενώπιων του δικαστηρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία ξεκίνησε ως εξής: «Αναρτούσε έξω από το γραφείο του βαθμολογία στην οποία δεν είχε τα παιδιά από τα οποία είχε πάρει χρήματα. Μάλιστα τους προέτρεπε να μην πάνε στις εξετάσεις. Ωστόσο στη βαθμολογία που κατέθετε στη γραμματεία τούς είχε με βαθμό προβιβάσιμο».

Διαβάστε επίσης: Περέμβαση για τα 100 ευρώ που ζητούν τα ΑΕΙ από τους φοιτητές ως εγγύηση για τις φοιτητικές εστίες

*Στη συνέχεια ένας φοιτητής τόνισε: «Από την αρχή που πήγα μου είπαν πως πρέπει να πληρώσω γύρω στα 600 – 700 ευρώ το μάθημα ή αλλιώς 2.000 και τα τρία μαζί. Μου το είπαν αλλά στην αρχή δεν το πίστεψα διότι ήταν πολύ σοβαρό κάτι τέτοιο. Όμως βοούσε ο τόπος. Έγραφαν στους τοίχους, στις τουαλέτες, παντού». Σε ερώτηση του προέδρου αν το πιστεύει αυτό απάντησε θετικά.

*Ένας άλλος μάρτυρας καθηγητής ανέφερε πως: «Ήρθαν δύο φοιτητές που μου το εκμυστηρεύτηκαν. Φαινόταν σε πανικό. Ο ένας έκλαιγε και τελικά μου είπαν πως ήξεραν για 600 ευρώ το μάθημα» καταλήγοντας πως «η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε υποχρέωση να αποβάλει τέτοια στοιχεία».

*Πτυχιούχος φοιτητής κατέθεσε ενώπιων της έδρας του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων την προσωπική του εμπειρία: «Από την αρχή άκουγα πολλά. Πως μπορώ να περάσω χωρίς να διαβάσω. Στους τοίχους ήταν γραμμένα συνθήματα.

… Γνωρίζω φοιτητή που πλήρωσε αλλά δεν θα πω όνομα. Πιστεύω ακράδαντα πως τα έδωσε.

…Όταν πήγα στο γραφείο του καθηγητή και τον ρώτησα τι πρέπει να κάνω για να περάσω ήρθε, μου ακούμπησε τον ώμο με το χέρι του και αφού ρώτησε για την οικονομική μου κατάσταση, μου είπε πως είναι 600 ευρώ το μάθημα. Έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Μου είπε να πω στους γονείς μου ότι θα μου κάνει φροντιστηριακά μαθήματα.

… Άνοιξε το συρτάρι του και μου έδειξε κάτι έγγραφα λέγοντας «Τον Σεπτέμβρη θα μπούνε αυτά» καθώς γύριζε γρήγορα σελίδες.

… Όταν έφτασε η περίοδος των εξετάσεων πήγα να γράψω. Με πλησίασε στο αυτί και μου είπε να γράψω ένα για να με περάσει. Τελικά πέρασα χωρίς χρήματα.

…Πιστεύω πως μου έδειξε τα θέματα γρήγορα και με πέρασε φοβούμενος να μη μιλήσω.

*Ένας μάρτυρας που είναι και επαγγελματίας υπογράμμισε: «Κάποιοι φοιτητές έκαναν πρακτική στην εταιρία μου. Την πρώτη φορά άκουσα μαρτυρία πως πλήρωσε φοιτητής 700 ευρώ για το μάθημα. Μου το είπαν και άλλοι και εκ των υστέρων μου το έλεγαν όλοι».

Μάρτυρες υπεράσπισης τόνισαν μεταξύ άλλων πως είναι σύνηθες φαινόμενο να γράφουν στους τοίχους ενώ ο εν λόγω καθηγητής ήταν ευκατάστατος οικονομικά.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: «ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΜΟΥ»

«Δεν θα φύγω από την αίθουσα πριν αποδείξω την αθωότητά μου» ανέφερε στο ξεκίνημα της απολογίας του ο καθηγητής. Κατά τη διάρκεια αυτής στάθηκε στο ρόλο που έπαιξαν τα δημοσιεύματα εναντίον του πριν γίνει Ε.Δ.Ε. υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το πρωτοσέλιδο της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις του με άλλους καθηγητές και στάθηκε κυρίως σε έναν που ήταν και ο βασικός «πυρήνας» των κατηγοριών εναντίον του.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Ο εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή του, αφού είπε πως οι φοιτητές δεν έρχονται να καταθέσουν γιατί φοβούνται πως θα κατηγορηθούν για ενεργητική δωροδοκία στάθηκε στην ομολογία ενός εκ των μαρτύρων. Σ’ αυτήν του φοιτητή που τον πλησίασε ο καθηγητής και τον ακούμπησε στον ώμο ζητώντας του χρήματα. Για τον κατηγορούμενο συμπέρανε πως δεν υπερασπίστηκε την αθωότητά του αλλά κατηγόρησε τους κατηγόρους του και πρότεινε την ενοχή του.

[Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι φοιτητές δεν θα πρέπει να διστάσουν να καταγγείλουν το γεγονός]

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα