Κατερίνη : Συνελήφθη να παριστάνει τη μητέρα 6χρονου καρκινοπαθούς - Οδηγίες για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους

Τη μητέρα ενός 6χρονου καρκινοπαθούς παιδιού παρίστανε μια νεαρή γυναίκα που συνελήφθη στην Κατερίνη, με στόχο να αποσπάσει χρηματικά ποσά από διερχόμενους και καταστηματάρχες, δήθεν για τη θεραπεία του και...
τη μεταφορά του στο εξωτερικό.

Εκμεταλλευόμενη ανάρτηση στο Διαδίκτυο για παροχή βοήθειας στο παιδί, που είναι υπαρκτό πρόσωπο και πραγματικά πάσχει από καρκίνο, η 27χρονη
παρίστανε ότι ήταν η μητέρα του, ενώ όταν κάποιος/α προσφερόταν να βοηθήσει οικονομικά, τού/τής έδινε τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέσει τα χρήματα.

Τη γυναίκα συνέλαβαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν μικρό χρηματικό ποσό και ένα βιβλιάριο τραπεζικών συναλλαγών. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Οδηγίες για αποφυγή εξαπάτησης

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνιστά στους πολίτες -προκειμένου να προληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων- να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τούς πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Παράλληλα, η Διεύθυνση δίνει τις εξής οδηγίες-συμβουλές:

-Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού προσώπου των πολιτών, αυτοί θα πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι με τον οικείο τους που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται πάντα με το δικό τους (των πολιτών) τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.

-Οι πολίτες δεν πρέπει να δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τούς οδηγήσουν σε τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

-Οι πολίτες πρέπει να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών. Επίσης, καλούνται να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απλής απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ποια μεθοδολογία επιλέγουν οι δράστες

Σύμφωνα με την αστυνομία, για την πραγματοποίηση της απάτης οι δράστες χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:

-Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με κάποιο τρόπο στοιχεία ταυτότητας των ιδίων και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή εγγονιών τους.

-Τους προσεγγίζουν ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

-Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους πολίτες να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης, που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους ιερωμένους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.

-Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή η εισαγωγή προσφιλών προσώπων τους στο νοσοκομείο κ.λπ., για λογαριασμό συγγενικών προσώπων.

lefteria.blogspot.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα