Καταργείται η εξίσωση φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Διάταξη νόμου που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για τον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και ...
θέρμανσης, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, θα καταργηθεί η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
και κίνησης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα καθοριστεί στα 6 λεπτά ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τα πετρελαιοειδή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει "κλειδώσει" όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

Αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Μάρδας και ως προς τα έσοδα που θα επιφέρει αυτή η ρύθμιση, η οποία θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους από τον Οκτώβριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό, που αποτελούσαν τη δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα