Καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας!

Η αντίδραση της ΠΟΕΣΥ μετά την απόφαση: «Είναι δικαίωμα και υποχρέωση του δημοσιογράφου να αποτυπώνει την αλήθεια...
και να διαφωτίζει τους πολίτες».
Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας, καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της απλής εξύβρισης δια του τύπου του Γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια.
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο δημοσιογράφος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, για τον χαρακτηρισμό «νεοναζί» και «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου είχε δηλώσει δημόσια ότι «είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής».

Ο Στρατής Μπαλάσκας είχε κηρυχθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2013 ένοχος σε πρώτο βαθμό για «απλή εξύβριση», επειδή αποκάλεσε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εμπρός», όπου τότε εργαζόταν, «νεοναζί» και «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» τον κ. Μακρυπούλια. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, το οποίο είχε δικάσει το δημοσιογράφο, είχε κρίνει ότι δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, αλλά μόνο το αδίκημα της απλής εξύβρισης, για το οποίο του επιβλήθηκε εφέσιμη ποινή φυλάκισης έξη μηνών.

Η μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου είχε κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Σε αυτό ασκούσε κριτική στον γνωστό από το παρελθόν για τις πολιτικές του απόψεις εκπαιδευτικό, ο οποίος με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είχε αναρτήσει στον προσωπικό του τότε ιστοχώρο άρθρο με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973» συνοδευόμενο από δύο σχετικές ταινίες μικρού μήκους.

Σύμφωνα με τη μήνυση ο εκπαιδευτικός είχε δηλώσει ότι συκοφαντήθηκε από τις φράσεις «ο γυμνασιάρχης της Χρυσής Αυγής» και «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί – γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης». «Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης μπορεί και πρέπει να είναι διαρκής», είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος που ας σημειωθεί ότι είχε συλληφθεί και προσαχθεί στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτοφώρου, απευθυνόμενος στους δεκάδες αλληλέγγυους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τότε στο δικαστήριο.

Δικαίωμα και υποχρέωση η αποτύπωση της αλήθειας

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ μετά τη δικαστική απόφαση:

Με ιδιαίτερη έκπληξη το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) πληροφορήθηκε την απόφαση του Εφετείου Πλημμελημάτων Μυτιλήνης, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών για εξύβριση, ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Η υπόθεση αφορούσε ρεπορτάζ του συναδέλφου στην τοπική εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», το οποίο στηλίτευε τις νεοναζιστικές απόψεις ενός εκπαιδευτικού και αναφέρεται σε όσα αυτές έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης.

Το καινοφανές της υπόθεσης είναι ότι όσα ισχυρίστηκε στο επίμαχο δημοσίευμα ο δημοσιογράφος, αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας, τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο όσο και στο Εφετείο.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ δηλώνει απερίφραστα ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του δημοσιογράφου να αποτυπώνει την αλήθεια και να διαφωτίζει τους πολίτες σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την πολιτική.

Η μάχη για τη δημοκρατία είναι ένας αγώνας διαρκής. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μείνουν στην πρώτη γραμμή και να μην λυγίσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα