Κάποιο λάθος κάνετε Κύριοι...Οι Έλληνες πoυ θα βρουν λεφτά οεο;

Μεγάλες ανατροπές που οδηγούν σε ενοποίηση των επικουρικών ταμείων...
μειώσεις στο εφάπαξ των ενστόλων και νέες ρυθμίσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ, χάραξη αιγιαλού, εκσυγχρονισμό του καθεστώτος δημοσίων συμβάσεων περιλαμβάνει, το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα», που ήρθε στη Βουλή.

Στα 232 άρθρα του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ανατροπές στο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με
το νομοσχέδιο, έρχονται αλλαγές για το εφάπαξ των ενστόλων, καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. «Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει την προσαρμογή των παροχών που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία» αναφέρει χαρακτηριστικά το πολυνομοσχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις των ενστόλων που κυμαίνονται από 70 -135 ευρώ κινδυνεύουν εξίσου από τις οριζόντιες περικοπές που αποφασίζει ενδεχομένως και κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο πρέπει να αναπροσαρμόζει αναγκαστικά (βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) το ύψος των παροχών του ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα.

Προβλέπεται επίσης:

-Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) .

-Δίνεται η δυνατότητα σε Ταμεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

-Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης για να μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της οριστικής σύνταξης προβλέπεται άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση των συμμετεχόντων ασφαλιστικών φορέων μέσω του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης του υπαλλήλου (ΔΑΥΚ).

Στο στόχαστρο, όμως, μπήκε ο λογαριασμός εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής ο οποίος σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο θα υπαχθεί από 1/1/2015 στις γενικότερες διατάξεις (εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας και του νέου μαθηματικού τύπου υπολογισμού) που ισχύουν και για τα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ.

Οι 1600 μόνιμοι υπάλληλοι στη Βουλή εξακολουθούν να εισπράττουν δύο εφάπαξ. Από το ταμείο πρόνοιας του δημοσίου και από τον ειδικό λογαριασμό ( Οργανισμός του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής).

Το εφάπαξ των υπαλλήλων αν και μειώθηκε το Μάρτιο κατά 20% θεωρείται «παχυλό» καθώς υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ένας υπάλληλος πτυχιούχος μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας θα πάρει σήμερα 40.000 από το ταμείο πρόνοιας και 150.000 ευρώ από το λογαριασμό της Βουλής.

Αντίθετα η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων φοβάται ότι με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου στο εφάπαξ, το ύψος της παροχής θα συρρικνωθεί δραματικά καθώς θα εξαρτάται όχι μόνο από τα έσοδα του ταμείου αλλά και από τον αριθμό.

Αλλαγές στον ΦΠΑ-Φορολογικές διατάξεις

Με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, που υποβάλλεται στο τέλος κάθε χρόνου.

-Δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ όσοι υπόχρεοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών από το χρόνο υποβολής δήλωσης μεταβολής.

-Οι εφορίες πλέον είναι σε θέση να αναστέλλουν ή να απενεργοποιούν τον ΑΦΜ όσων φορολογούμενων έχουν σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα τους, ή φοροδιαφεύγουν ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για την έκδοση του ΑΦΜ τους.

-Όσοι δεν υπέβαλλαν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος εμπρόθεσμα θα γλιτώσουν τον υπερβολικό φόρο, καθώς θα προσμετρηθούν οι αποδείξεις δαπανών και τα ιατρικά έξοδα στις δηλώσεις είτε είναι εκπρόθεσμες είτε είναι τροποποιητικές.

Επιχορήγηση φορέων του δημοσίου

-Όλοι οι φορείς του Δημοσίου μπορούν να παίρνουν επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της χρηματοδότησης θα καθοριστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Δημόσιες συμβάσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Προβλέπονται επίσης αλλαγές στις διατάξεις για την υποβολή των πόθεν έσχες δημοσίων λειτουργών και προσώπων με δημόσιο ενδιαφέρον.

Αδειοδότηση φαρμακείων

Η άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου, με απόφαση του Αρμοδίου Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Επιπλέον τα δικαιολογητικά για την ίδρυση φαρμακείου μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, της έδρας του φαρμακείου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου.
Τέλος καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες
Keywords
Τυχαία Θέματα