Καμμένος σε Θεοχαρόπουλο: Κάτσε κάτω ρε

Ένταση επικράτησε στην Βουλή στην προγραμματισμένη για χθες συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς...
τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσαν και οι αναφορές στην αντίδραση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας.

«Το
τελευταίο διάστημα, η χώρα μας δέχεται καθημερινά προκλήσεις από την Τουρκία, τόσο φραστικές όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, και σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε τον εθνικό σχεδιασμό. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Σε κάθε παράβαση, σε κάθε υπερπτήση και το τελευταίο αεροσκάφος που προσγειώνεται είναι ελληνικό. Θέλω λοιπόν δημόσια να ευχαριστήσω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τους οπλίτες, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, διότι δίνουν καθημερινά το παρόν στις μικρονήσους, στα αεροδρόμια μας, στον Έβρο και όπου χρειαστεί, και προασπίζουν αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω επίσης κύριε Θεοχαρόπουλε, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι τις σημαίες τις παίρνει ο αέρας, όπως πίστευε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη με υπουργό τον κ. Πάγκαλο» είπε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι τις σημαίες τις υπερασπίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επικαλέστηκε, επίσης, όσα δήλωσε ο διοικητής του Καστελόριζου ότι «όσο υπάρχει και ένας μόνο ζωντανός, η σημαία αυτή θα αντικαθίσταται μόνο για να μπει μια καινούργια, όταν θα έχει φθαρεί η προηγούμενη από τον αέρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε ωστόσο πως «τότε στα Ίμια ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης και μακάρι να είχαμε και τώρα μια τέτοια λογική υπευθυνότητας και σοβαρότητας αυτών των φαινομένων» την οποία, όπως υποστήριξε, δεν έχει ο σημερινός υπουργός.

«Φαίνεται από το πώς αντιδράσατε στην προκλητικότητα των Τούρκων, και αντιδράσατε και ρίξατε λάδι στη φωτιά, κύριε υπουργέ» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία, γιατί μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας και χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

«Να μην γινόμαστε θεατές ενός επικίνδυνου παιχνιδιού έντασης στο Αιγαίο. Και είστε κι εσείς απρόβλεπτος παράγοντας κύριε υπουργέ. Να σας το πούμε ξεκάθαρα, λοιπόν. Εν θερμώ αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας, αντί να οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων δημιουργούν μεγαλύτερη όξυνση. Δεν είστε μόνο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Είστε υπουργός Εθνικής 'Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε μια ολόκληρη χώρα σε κίνδυνο. Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία. Αλλά οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο εσάς. Αφορούν τον κ. Τσίπρα που είτε επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη, είτε εσάς στη θέση του υπουργού 'Αμυνας» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι παλικαρισμοί δεν χωρούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Εμείς έχουμε αποδείξει την εθνική μας στάση, πως θέλουμε την εθνική συνεννόηση ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας» σημείωσε.

«Εθνική στάση σημαίνει να αντιλαμβάνεστε ποια είναι η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτή τη θέση να την υπηρετείτε, όπως και τις διαδικασίες» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Πρώτη φορά ακούω να στηρίζετε την κυβέρνηση Σημίτη και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, και την πολιτική του ανέμου, εδώ μέσα».

Η συζήτηση εξετράπη και για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων όταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι δημιουργεί σκιές, για βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή προχωρά στην υλοποίησή τους.

«Σε μια περίοδο περικοπής κοινωνικών δαπανών, πληροφορούμαστε την πρόθεσή σας για την προμήθεια, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για προγράμματα 3 δισ. Διαβάζουμε ότι έχει ήδη γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είναι εθνικό ζήτημα, κανείς δεν αμφισβητεί το αξιόμαχο, αλλά σαφής σχεδιασμός με απόλυτη διαφάνεια. Σε ποιο σχέδιο εντάσσεται ο σχεδιασμός για εξοπλιστικά προγράμματα;» ρώτησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας απάντησε ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν προσδιοριστεί με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί. Πρόσθεσε ότι έχει στα χέρια του αίτημα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί θητείας της κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι από το υπουργείο έχει αποφασιστεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών, όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει λάβει σοβαρή στρατιωτική βοήθεια χωρίς να έχει χρειαστεί να καταβάλει ένα ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία, κρατά το 2% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός επισήμανε ότι τον Φεβρουάριο η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διαβίβασε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις αμερικανικές δυνάμεις, για την αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως εξήγησε, αφού η αμερικανική πλευρά επανέλθει με πρόταση -και εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή- τότε θα ενεργοποιηθεί το ανάλογο υποπρόγραμμα, και πάλι με την πρόβλεψη του νόμου, δηλαδή θα ενημερωθεί η Βουλή, η επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και αφού εγκρίνει, τότε θα πρέπει να συνεδριάσει και να την εγκρίνει και το ΚΥΣΕΑ.

Σχετικά με την προμήθεια αεροσκαφών, ο υπουργός εξήγησε ότι τον Φεβρουάριο η αρμόδια Γενική Διεύθυνση διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά 20 αεροσκαφών και πάλι θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία. Για δε την υποστήριξη του συστήματος s-300, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχει έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής από το 2013 επί θητείας του Ευ. Βενιζέλου. «Ο κ. Βενιζέλος το πρότεινε εμείς το αποδεχθήκαμε», είπε ο Πάνος Κάμμενος και τόνισε ότι πέρασε και πάλι από το ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οποιαδήποτε απόφαση παίρνει αυτή η κυβέρνηση, την παίρνει με την έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής, με την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε προμήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνεται με γνώμονα ποιος είναι ο αντιπρόσωπος, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες τις οποίες ζητούν τα όπλα».

Οι απαντήσεις του Πάνου Καμμένου όμως δεν ικανοποίησαν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που είπε ότι η Βουλή δεν γνωρίζει για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και κατηγόρησε τον υπουργό ότι «παρουσιάζεται ως νέος στην πολιτική αν και 18 χρόνια ήταν βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-2009 που εκτόξευσε τα χρέη της χώρας, εκτόξευσε τα ελλείμματα και έφερε την κρίση και τα μνημόνια στη χώρα». Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως η κ. Γεννηματά άσκησε τον ρόλο της με απόλυτη διαφάνεια και κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι δεν εμφανίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον σχεδιασμό για τα εξοπλιστικά.

«Εγώ είμαι υπερήφανος που ήμουν στην κυβέρνηση Καραμανλή και η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που με υπουργό τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο έκανε την αναβάθμιση των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία. Εσείς όμως είστε σε μια παράταξη που ήταν μαζί σας ο 'Ακης Τσαχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Τραυλός, ο Σμπώκος και όλοι όσοι περιλαμβάνονται στις δικογραφίες των σκανδάλων των εξοπλιστικών: Ληστέψατε την Ελλάδα!» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε:

«Εσείς φέρατε εδώ πέρα τον Σάφα και πήρε 500 εκατομμύρια και την κοπάνησε! Εσείς θα πρέπει να ντρέπεστε και να απολογείστε! Σε όλες τις δικογραφίες που υπάρχουν για τα εξοπλιστικά, είναι εμπλεκόμενα στελέχη του κόμματος σας!», είπε ο κ. Καμμένος και τόνισε πως όπου ανοίγει δικογραφία όλο το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα.

«Ο κ. Λιακουνάκος έκανε βόλτα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι έμποροι όπλων που σήμερα είναι με τα βραχιολάκια είναι δικοί σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ο οποίος με τη φράση «κάτσε κάτω ρε», κάλεσε τον κ. Θεοχαρόπουλο να σιωπήσει καθώς εκείνη την ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκδήλωνε την έντονη αντίδρασή του στα λεγόμενα του κ. Καμμένου.

Ο Πάνος Κάμμενος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κατέβει σε πέντε εκλογικές διαδικασίες αυτόνομοι, ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό και δεν είναι τσόντα κανενός. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μόνο τσόντα δεν είναι. Τσόντα προεκλογική, είναι αυτή που κάνατε εσείς. Και πήγατε να κολλήσετε πάνω στο ΠΑΣΟΚ» είπε στον κ. Θεοχαρόπουλο, συμπληρώνοντας: «Είστε οι απόγονοι του Σημίτη, του Πάγκαλου, του Σμπώκου, του Παπαντωνίου και του 'Ακη Τσοχατζόπουλου! Και μην πιάνετε στο στόμα σας τον Κώστα Καραμανλή. Να απολογείστε για τον Παπανδρέου και για όλους τους κρατούμενους της παράταξής σας»!
Keywords
Τυχαία Θέματα