Καινή τομή στην πολιτική έρευνας και τεχνολογίας της Ελλάδας

Γράφει η Λέττα ΚαλαμαραΟι δύο κόσμοι της Ελλάδας συγκρούονται ξεκάθαρα πλέον στις μέρες μας σε όλα τα μέτωπα, με τη μητέρα των μαχών να διεξάγεται στην έρευνα, τη τεχνολογία και τη ...
καινοτομία η οποία και θα καθορίσει το αύριο της χώρας. Το δόγμα του "πίστευε και μη ερεύνα" κλονίζεται όλο και περισσότεροτην τελευταία τετραετία και μαζί του οι θεσμοί και τα ήθη που κυριάρχησαν από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους, κρατώντας το όμηρο στους ξένους δανειστές και τους ντόπιους καταπιεστές.

Το νέο
Νομοσχέδιο για την έρευνα και τη τεχνολογία στη χώρα μας που θα αντικαταστήσει το Νόμο του 1985,μετέπειτα μίας χαμένης για πολλούς γενιάς, βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης στην Ελληνική Βουλή και όλοι αναμένουν επιτέλους μία ευρεία πολιτική στήριξη στο αύριο της χώρας, μακριά από κομματικές αντιλήψεις. Η ανεξαρτησία του ελληνικού πνεύματος δεν μπορεί να περικλυσθεί σε κομματικά στερεότυπα πλην αυτών του σκοταδισμού και του φασισμού που δυστυχώς εκπροσωπούνται ακόμα στην ελληνική Βουλή τον 21ο αιώνα. Η καινοτομία απαιτεί επιτέλους και μία καινή τομή στην ελληνική πολιτική.

Όπως και σε τόσες άλλες φιλόδοξες προσπάθειες στην αναζήτηση και δημιουργία ενός καλύτερου αύριο τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το χθες πάντα βρίσκει τον τρόπο και τα πρόσωπα να διεισδύει και να υποσκάπτει το μέλλον της έρευνας, το μέλλον των παιδιών μας, ζητώντας λυσσαλέα τον έλεγχο της γνώσης και την επιβολή της Ιεράς Εξέτασης. Να κρατήσει το Ελληνικό για μία ακόμα φορά ένα ξερό χωράφι γης.

Ο καθ' ύλη αρμόδιος για το νέο Νομοσχέδιο Γενικό Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) κ.Βασιλάκος, υπό τις εντολές του Υπουργού Παιδείας κ.Λοβέρδου, δυσκολεύεται να απαντήσει σε καίρια ζητήματα του thedayaftergr, όπως για παράδειγμα τη σύνθεση της αόρατης Επιτροπής που κατέγραψε το υποβληθέν Νομοσχέδιο στους ταγούς της δημοκρατίας. Οι προβλέψεις για το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας είναι επίσης ένα άλλο θέμα προς ενδελεχή έρευνα. Στον κλειστό κύκλο των ειδικών επικρατούν απόψεις ότι το καταρτισθέν Νομοσχέδιο απαιτεί την τροποποίησή του ώστε η Ελλάδα να έλκει τους διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού και να μην περιχαρακώνει την χώρα στους διαφωτιστές που βρίσκονται εντός των συνόρων και δεν έχουν διακριθεί για τις ηθικές αμοιβές τους παρά μόνο για τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες τους.

Αφιλοκερδείς διαφωτιστές που σύμφωνα με την πρόβλεψη του Νομοσχεδίου θα είναι ικανοί να παρεκλίνουν της υπάρχουσας Νομοθεσίας που προβλέπει δημόσιους διαγωνισμούς για έργα πάνω από 20.000 ευρώ και θα διαθέτουν με απευθείας αναθέσεις έργα μέχρι και 139.999 ευρώ. Μία ομολογουμένως καινοτομία αν υπολογίσει κανείς και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένονται να αξιοποιηθούν μέχρι το 2020 εντός του γιγαντιαίουευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο καίριος για πολλούς ρόλος του κ.Στεφανίδη δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο ο οποίος και ορθώς παραπέμπει στους αρμοδίους. Ο κ.Στεφανίδης είναι διακεκριμένος καθηγητής του ΙΤΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας από το Μάρτιο του 2014, με πνευματικούς μέντορες τους αείμνηστους Ορφανουδάκη και Παγιατάκη που δυστυχώς "έφυγαν" νωρίς.

Πέρα από τα πρόσωπα, που όλα βεβαίως συμβολίζουν ιδέες, η Ελλάδα στην επόμενη ημέρα της που όλοι αναμένουν με ανυπομονησία έχει ανάγκη από ξεκάθαρους κανόνες που θα διαμορφώσουν το έδαφος για να πατήσει η χώρα και η νεολαία της σταθερά και να αναπτυχθεί, να αγαπήσει και να δημιουργήσει. Αν ο νέος κόσμος έχει ασάφειες και κρυφές παγίδες η νεολαία δεν θα χάσει το χρόνο της. Θα μεταναστεύσει σαν τα αποδημητικά πουλιά και θα έρχεται στη χώρα των προγόνων της μόνο τα καλοκαίρια για να λιαστεί "πνεύματι και σώματι".

Ίσως αυτός βέβαια να είναι και ο αντικειμενικός σκοπός των οπαδών της δραχμής, των οπαδών του χθες, της δουλείας του σώματος και του πνεύματος. Των ανθέλληνων Ελλήνων.

Ο ΓΓΕΤ κ.Βασιλάκος είναι βέβαιο ότι θα ερευνήσει τα σκοτεινά σημεία του Νομοσχεδίου το οποίο όλοι περιμένουν με χαρά σύντομα να σηματοδοτήσει μία ημέρα αντάξια της ιστορίας μας και των ανακαλύψεών μας. Βεβαίως για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα ευρωπαϊκής σημασίας και με προϋπολογισμό δις ευρώ ο κομβικός ρόλος του ΓΓΕΤ εγείρει ζήτημα θεσμικού "βάρους", ανεξάρτητα της αναμφισβήτητης ικανότητας του εκάστοτε, μη εκλεγέντος προσώπου, που θα ασκεί σύμφωνα με το νέο Νόμο ένα στρατηγικό και διϋπουργικό ρόλο στην κατεύθυνση της έρευνας της επόμενης γενιάς.

Μία ημέρα που οι Έλληνες θα έχουν το κεφάλι ψηλά και τα πόδια στο έδαφος που τους ανήκει. Μία ημέρα που δεν θα φοβούνται να πολεμήσουν και να θυσιαστούν, όπως οι παππούδες μας το 1940, κατά του φασισμού και του σκοταδισμού, που τότε εκπροσωπούσαν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι δυνάμεις του Άξονα του Κακού και οι Έλληνες μελανοχίτωνες.

Η έρευνα θέλει έρευνα, λοιπόν. Θέλει το φως της αλήθειας, ακόμα και αν τυφλωθούν κάποιοι και μπουν στα έγκατα της Ελλάδας και της Ιστορίας της...
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα