Ιβάν Σαββίδης: «Εδρα μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού για να μην υπάρχουν αμφιβολίες από κανέναν Υπουργό»

Του Γιώργου Νταλιάρη
Με έκδηλη τη χαρά ο Ιβάν Σαββίδης υπέγραψε σήμερα μαζί με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα το μνημόνιο συνεργασίας και την ίδρυση δύο...
εδρών, μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και μελέτης της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που θα χρηματοδοτηθούν από το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα
«Ιβάν Σαββίδης».

Ο Ρώσος επιχειρηματίας με τις ποντιακές ρίζες ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος αλλά και έδωσε απαντήσεις προς πολλές πλευρές, τονίζοντας αφενός πως μέσω αυτής της έδρας θα μάθουν όλοι, ακόμη και Υπουργοί (με αιχμή προς τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη) για τους Ελληνες του Πόντου και αφετέρου απάντησε με χιούμορ σε όσους τον έχουν χαρακτηρίσει φιλοξενούμενο στην Ελλάδα και Ρωσοπόντιο.

Ο κ.Σαββίδης είπε συγκεκριμένα: «Είμαι πολύ χαρούμενος που υπογράψαμε αυτή το μνημόνιο συνεργασίας. Πάντα ήθελα το Ιδρυμα να συνεργαστεί με το ΑΠΘ. Εμείς δε θα δίνουμε συστάσεις για το πώς θα γίνονται τα μαθήματα. Μόνο ένα πράγμα θα κάνουμε, να δίνουμε χρήματα και ο προϋπολογισμός και για τις δύο έδρες είναι ανοιχτός. Οι δύο χώρες έχουν φιλία βασισμένη σε ορθόδοξο θεμέλιο. Θέλω στην Ελλάδα περισσότερη Ρωσία. Πριν από 20 και πλέον χρόνια κάποιος που ήξερε να μιλά ρωσικά το έλεγε με δισταγμό. Θα έρθει η μέρα που θα το λένε με καμάρι. Το ΑΠΘ γιορτάζει φέτος 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Εύχομαι κι επιθυμώ τα τμήματα που ιδρύουμε σήμερα να είναι ενεργά για άλλα 90 χρόνια. Σήμερα είναι η αρχή…
Είμαι ασύλληπτα χαρούμενος για την έδρα μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού. Εχουμε ανάγκη από νέους επιστήμονες. Κι εδώ ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα ανοικτός. Είμαι Πόντιος, Ορθόδοξος και Ρώσος, είμαι φιλοξενούμενος στη χώρα (σ.σ. γελά). Εχουμε ανάγκη την επιστημονική μελέτη για το τι έγινε στον Πόντο, να καταλάβει όλη η ανθρωπότητα την προσφορά των Ποντίων. Να μάθουν για εμάς και να μην υπάρχουν αμφιβολίες από κανέναν Υπουργό. Και υπογράφουμε σήμερα την ίδρυση έδρας για τη Ρωσική γλώσσα και έδρα για τον Ποντιακό ελληνισμό γιατί είμαι Ρωσοπόντιος (σ.σ. γελά)».

Από την πλευρά του ο κ.Περικλής Μήτκας, δήλωσε: «Με το ρωσικό λαό έχουμε κοινές παραδόσεις. Αυτές οι μέρες είναι σημαντικές αφού μόλις χθες τιμήσαμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και δεν επιλέξαμε τυχαία τη σημερινή μέρα για την υπογραφή της ίδρυσης έδρας τόσο για τη μελέτη της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού αλλά και για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού κι ελπίζω να εξελιχθεί σε Κέντρο Ποντιακής μελέτης. Ευχαριστώ πολύ το ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» κι ελπίζω να βρει μιμητές. Εχουμε ορίζοντα 4ετίας στο πρόγραμμα αλλά δεν υπάρχει κόφτης. Το νωρίτερο που μπορούν να ξεκινήσουν οι δύο έδρες για να λειτουργούν είναι από τον Φλεβάρη του 2017».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ρώσος Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ που εξήρε την απόφαση του ΑΠΘ και του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα μεγάλο γεγονός για τις ρωσοελληνικές σχέσεις. Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν ο Πρύτανης και ο κ.Σαββίδης και ελπίζω το μέλλον θα είναι λαμπρό».

Μεταξύ των παρόντων στην υπογραφή του μνημονίου ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, Ανέστης Οσιπίδης και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντίων, Αλκης Αναστασιάδης.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα