Ισοδύναμα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση στο κρασί

Άρθρο του Νίκου Νυφούδη
Τρία χρόνια σε ένα ασταμάτητο πήγαινε έλα... στο Λονδίνο, προσπάθησα αρκετές φορές να εξηγήσω στους Βρετανούς γιατί το κρασί στην Ελλάδα είναι αισθητά πιο φτηνό από εκεί.

«Διότι είμαστε οινοπαραγωγική χώρα», εξηγούσα και ως τέτοια στηρίζουμε ένα νευραλγικό τομέα που προσφέρει δουλειά από τους εργάτες των χωραφιών μέχρι τους εισαγωγείς φιαλών και χαρτιού για τις ετικέτες, συνολικά περίπου 200.000 ανθρώπους. Για να μην αναφέρω φυσικά τις εκατοντάδες κάβες και τα χιλιάδες εστιατόρια και καφέ.
Αυτά έως την 01/01/2016. Φυσικά, συνήθιζα επίσης να λέω χασκογελώντας στους Βρετανούς: «και γιατί εμείς γνωρίζουμε να ελέγχουμε την οινοποσία, όχι σαν εσάς που ξεραίνεστε στις 9 το βράδυ…»

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, όμως, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 20 λεπτά ανά λίτρο. Και δεν είναι τόσο το ποσό όσο τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, τα οποία πλήττουν κυρίως τα μικρά οινοποιεία που δεν είχαν δημιουργήσει φορολογικές αποθήκες. Οι οποίες, για να δημιουργηθούν, προφανώς και χρειάζονται κεφάλαιο. Ακριβώς την εποχή που άρχισαν τα ελληνικά οινοποιεία να σηκώνουν κεφάλι.

Θα ήταν εφικτή άραγε η αποφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την πολιτική των τόσο επίκαιρων ισοδυνάμων που έχουμε κατά καιρούς ακούσει; Και γιατί, άλλωστε, η Ακρόπολη να έχει εισιτήριο €5 όταν η συντριπτική πλεοψηφία των επισκεπτών είναι εισερχόμενος τουρισμός; Θα μπορούσαν δηλαδή τα αρχαία ερείπια της πατρίδας μας να κρατήσουν το κρασί στο ύψος των περιστάσεων άραγε; Για να δούμε.

Κατ’ αρχάς, έκανα μια σύγκριση του ύψους των εισιτηρίων σε ελληνικά μουσεία με αντίστοιχες εκθέσεις του Λονδίνου. Έχουμε και λέμε: Ακρόπολη είσοδος €5, Αρχαιλογικό €7, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης €6, όπως επίσης και το Μουσείο Ηρακλείου. Τι συμβαίνει, όμως, στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας; Tate Modern βασική περιοδική έκθεση £ 18 (περίπου €23), NationalGallery £ 18, Tate Britain £ 16 και, τελευταία, η National Portrait Gallery £ 17 λίρες. Συμπέρασμα: αν είμαστε ικανοποιημένοι που εισπράττουμε 5 ευρουλάκια για ΤΟ παγκόσμιο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ την ίδια στιγμή ο Βρετανός «χρεώνει» €23 την είσοδο στην έκθεση του Alexander Calder, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Πάμε τώρα στα νούμερα: Περίπου 1,5 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες με περίπου 3 εκατομμύρια περιηγητές το 2015. Τα συνολικά έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, €14,6 εκατ. Με αυτό το αντίτιμο. Βάλτε το 5 φορές επάνω, όπως του αξίζει να είναι αναλογικά με τα αντίστοιχα του Λονδίνου, μας κάνει με έναν μπακαλίστικο υπολογισμό €60 εκατομμυριάκια.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, προσδοκά να εισπράξει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης €40 εκατομμύρια. Χωρίς να υπολογίζει πιθανή μείωση στις πωλήσεις και αναταραχή στον κλάδο. Βγαίνουν τα νούμερα, τι λέτε;

Μήπως ήρθε, λοιπόν, ο καιρός (άργησε μάλιστα) να καταλάβουμε πως η λύση του προβλήματος είναι η αύξηση των εσόδων από το εισερχόμενο χρήμα και όχι από το μεταξύ μας στραγγαλισμό; Μια φορά να ακούγαμε τη λέξη «ισοδύναμα» με αποφασιστικότητα και να μην επιλέγαμε την «εύκολη» φορολογία. Αυτή του Κεφαλαίου που θα πει το κρασί κρασάκι, έτσι για να τιμωρηθεί από το κόμμα της εργατιάς.
Let’s get serious!

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα