Η τελική ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία

Μέχρι τις 28 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προαπαιτούμενα αποτελούν, πέραν του «πόθεν έσχες», η...
προφανής οικονομική αδυναμία και η επίδειξη συνέπειας στις τυπικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Με μετρητή την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, η Εφορία θα προσδιορίζει τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου
Οικονομικών για τη νέα και τελευταία ρύθμιση.

Για την υπαγωγή στην τμηματική καταβολή των οφειλών, πέραν του πόθεν έσχες, ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία για να καταβάλει εφάπαξ τα χρωστούμενα, να είναι «τύπος και υπογραμμός» με τις πάσης φύσεως φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως η υποβολή δηλώσεων, ακόμα και αναδρομικά σε βάθος πενταετίας, και να μην έχει εκκρεμείς οφειλές εντός του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η αίτηση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι τις 28/6/2013 και η πληρωμή της πρώτης δόσης να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 31/7/2013 με πάγια εντολή στις τράπεζες.

Οι δόσεις φθάνουν μέχρι τις 48, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του φορολογουμένου, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για φυσικά πρόσωπα, μη ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αυξάνονται στις 100, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο ποσό ορίζεται ως ποσοστό των αποδοχών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 15 ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους που βεβαιώνονται και «γεννιούνται» από την 1η/1/2013 μπορούν ύστερα από ηλεκτρονική αίτηση του οφειλέτη να υπαχθούν στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, που προβλέπει ότι η εξόφληση του χρέους μπορεί να γίνει σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για οφειλές από έκτακτη αιτία, ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει και τις 24.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου και τα χρέη τους

2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη 20,4 δισ. € στο τέλος του 2012

148.658 επιχειρήσεις χρωστούσαν στο ίδιο διάστημα 35,3 δισ. €

2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας

1.500 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας

e-go.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα