Η Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β

Την Μεγάλη Παρασκευή του έτους 2012, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών κατά την εξής χρονολογικά σειρά...Το πρωί στις Μεγάλες Ώρες και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.
Νωρίς το απόγευμα, στις 4.30 τέλεσε την Ακολουθία του Επιταφίου, ψέλνοντας τα Εγκώμια στο Ιερό Κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου Γλυφάδας.
Στη συνέχεια έγινε η Λιτάνευση του Επιταφίου γύρω γύρω περιμετρικά εντός του Κοιμητηρίου με την συμμετοχή
πολύ κόσμου. Στο τέλος της ακολουθίας τελέσθηκε Πάνδημο Τρισάγιο για όλους τους Κεκοιμημένους αδελφούς μας, που βρίσκονται θαμμένοι στο Ιερό Κοιμητήριο.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου, του όρθρου του Μ. Σαββάτου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως εκ νέου. Πλήθος ιερέων και χιλιάδες κόσμου, συμμετείχαν στην Λιτάνευση του Επιταφίου με κατάνυξη.
Στο τέλος της Ακολουθίας ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο Μυστήριο της εις Άδου κάθοδο του Κυρίου μας, και πόσο αυτή αφορά άμεσα, την ιστορία και σωτηρία του κάθε πιστού προσωπικά.
Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Αλέξιος, πληροφόρησε το εκκλησίασμα ότι ο Ποιμενάρχης μας αύριο το πρωί αναχωρεί για τους Αγίους Τόπους, εντολή της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως εκπρόσωπος αυτής, για να συμμετέχει στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός που θα τελέσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και θα γυρίσει αυθημερόν για την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, τονίζοντας και διαπιστώνοντας το βεβαρημένο πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου.
Κλείνοντας ευχήθηκε εκ μέρους όλων των Κληρικών, να έχει ένα καλό και ευλογημένο ταξίδι και καλή επιστροφή στη πατρίδα και στη Μητρόπολή μας.
Ο Ποιμενάρχης μας με τη σειρά του, υπογράμμισε αυτά που είπε ο Πρωτοσύγκελος και εξέφρασε την χαρά του και την τιμή για την ευκαιρία που του δίνεται να βρίσκεται στο διαρκές θαύμα, που πραγματώνεται κάθε χρόνο, στο Φως Του Αναστημένου Κυρίου μας , που ανατέλλει από το Πανάγιο Τάφο Του. Τόνισε ο Σεβασμιώτατος τις ιδιότητες αυτού του Φως, καθώς για μερικά λεπτά δεν καίει και ανάβει τα καντήλια του Παναγίου Τάφου.
Είναι μεγάλη τιμή για όλη την Ιερά Μητρόπολη που υφίσταται εδώ και 10 χρόνια, ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας να μετέχει και να μεταλαμπαδεύσει ο ίδιος απευθείας από το Πανάγιο Τάφο στην Μητρόπολη και από εκεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς το Άγιο Φως! Ευχήθηκε καλή Ανάσταση και καλή αντάμωση με όλους, αύριο στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Το προσκύνημα του επιταφίου συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ.
π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας
Keywords
Τυχαία Θέματα