Η ιδιωτικοποίηση και οι διαφωνίες μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ για την συντήρηση

Της Μαριάννας Τζάννε
Μπορεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τροχαίου υλικού του σιδηροδρόμου να βρίσκεται στον αέρα, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στα τέλη... Οκτωβρίου, ωστόσο οι πληρωμές που απορρέουν από το συμβόλαιο συντήρησης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχουν εξοφληθεί και από ότι φαίνεται υπάρχει ισχυρή διαφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Πηγές που πρόσκεινται στην εταιρεία
λειτουργίας του σιδηροδρόμου, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία διαφορά ύψους 2 εκ. ευρώ για το επίμαχο ποσό καθώς αμφισβητείται ανοιχτά τόσο το κόστος όσο και ο τρόπος που γίνεται η συντήρηση. Συνολικά για την περίοδο 2014 έως σήμερα (που ήταν η περίοδος της οικονομικής εκκρεμότητας) το κόστος των υπηρεσιών συντήρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπολογίζεται σε περίπου 17 εκ. ευρώ. Από αυτά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πληρωθεί περίπου τα 10 εκ. ευρώ και απομένουν τα υπόλοιπα που αφορούν υπηρεσίες που έχουν τιμολογηθεί για την τρέχουσα περίοδο. Ωστόσο μολονότι οι οφειλές αυτές συνδέθηκαν και με την αδιαφορία των Γάλλων της Alstom από τον τελευταίο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ, γεγονός που αμφισβητείται ανοικτά από στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- ωστόσο η οφειλή παραμένει. Και ο λόγος δεν είναι ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν στο ταμείο της εταιρείας αλλά γιατί δίνονται –συνειδητά- με το σταγονόμετρο. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα ποσά αυτά υπολογίζονται χωρίς παραστατικά και για να δείξουν το μέγεθος της αμφισβήτησης του έργου της ΕΕΣΣΤΥ σημειώνουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί δύο ντιζελομηχανές για το επιβατικό και εμπορευματικό της έργο καθώς η μία χρειάζεται να «τραβά» την άλλη γιατί δεν είναι καλά συντηρημένη. Αφήνουν μάλιστα σκιές και για το τελευταίο συμβάν στον προαστιακό σιδηρόδρομο, καθώς ο συρμός που δεν σταμάτησε στον τερματικό σταθμό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει στις μπάρες και δύο βαγόνια να εκτροχιαστούν –ευτυχώς χωρίς θύματα-Η ζημία που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 1 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρουν η Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια της τρελής πορείας του προαστιακού συγκλήθηκε μία αφορά και έκτοτε «σιγή ασυρμάτου».

Το θέμα της συντήρησης του τροχαίου υλικού έχει αμφισβητηθεί και στο παρελθόν από συνδικαλιστές του ΟΣΕ, γεγονός που είχε μπλοκάρει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης καθώς η υπογραφή των διαιτερικών συμβάσεων με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ (για την μίσθωση ακινήτων) υπήρξε προϋπόθεση για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Τελικά υπογράφτηκαν με παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ.
Με βάση τους όρους του νέου διαγωνισμού για την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού, που βγήκε στον αέρα την Παρασκευή, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2016. Όσοι περάσουν στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις 31 Οκτωβρίου 2016.
Ο διαγωνισμός γίνεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από την στιγμή που οι Ιταλικοί σιδηροδρόμοι είναι οι μνηστήρες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μεγάλο φαβορί εκτός απροόπτου για την ΕΕΣΣΤΥ.
Η τελευταία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2013 και δραστηριοποιείται στην συντήρηση και στην ομαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού. Αρχικά αποτελούσε κομμάτι του ΟΣΕ, στην πορεία όμως ανεξαρτητοποιήθηκε και λειτουργεί ως πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία με ξεχωριστή διοίκηση και οργάνωση.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα