«Η Ελλάδα έχει άδειες τσέπες, τα ισπανικά και ιταλικά επιτόκια ανεβαίνουν»

Εκτενείς αναφορές στην οικονομική κρίση, καθώς και στην Ελλάδα, περιέχει στο σημερινό φύλλο της η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα... «Le Soir» η οποία δημοσιεύει πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Γιατί η Ευρώπη είναι στο χείλος του γκρεμού» και υπότιτλο: «Η Ελλάδα έχει άδειες τσέπες, τα ισπανικά και ιταλικά επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;».

Αναλυτικά
στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα, όπου θα διεξαχθούν την Κυριακή ζωτικής σημασίας εκλογές, δεν διαθέτει πλέον παρά μόνο 2 δισ. ευρώ στα ταμεία της για να εξασφαλίσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα, μέχρι τις 20 Ιουλίου, διαβεβαίωνε την Τετάρτη η εφημερίδα "Καθημερινή" - το Υπουργείο Οικονομικών δεν διέψευσε».

Η ανταπόκριση συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πια» και υπότιτλο: «Παρά το δέσιμό τους στην Ευρώπη και το ευρώ, όλο και περισσότεροι Έλληνες βυθίζονται, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 17 Ιουνίου, σε μία άρνηση της πραγματικότητας».

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής: «Εξασθενημένη από τη θεραπεία σοκ και μεταρρυθμίσεις που δεν εξηγήθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν καλά, διότι είναι κοινωνικά άδικες, η χώρα βυθίζεται σε μία άρνηση, την οποία ενθαρρύνουν οι προεκλογικές εκστρατείες. «Κάναμε τα πιο εύκολα: οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις. Οι πολίτες πιστεύουν λοιπόν ότι δεν έχουνε πια τίποτε να χάσουν», διαπιστώνει με λύπη ο Νίκος Σκανδάμης, εμπειρογνώμονας ευρωπαϊκού δικαίου.

Η ελληνική άρνηση είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το αποτέλεσμα μίας τραγικής έλλειψης επικοινωνίας. Μόνα απέναντι στους δισταγμούς της διοίκησης, χαμένα σε λαβύρινθο, μέχρι και τα μέλη της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανόρθωση της οικονομίας, έχουν αποθαρρυνθεί. «Αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά η εφαρμογή όλων αυτών είναι πολύ κακή», δηλώνει ένας από αυτούς, κρατώντας την ανωνυμία του. «Είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι Έλληνες δεν είναι καλοί διαχειριστές», επισημαίνει.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο αφιερωμένο στην Ελλάδα, με τίτλο: «Η ελληνική πέτρα, ο ευρωπαϊκός λάκκος».

Το άρθρο έχει αναφορές στις δυσκολίες στην προμήθεια φαρμάκων, που πρέπει να πληρώνονται τοις μετρητοίς στο φαρμακείο, στη φτώχεια των συνταξιούχων, στους νέους που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, στο θυμό των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Αναλυτικά στο άρθρο αυτό αναφέρονται τα εξής:

«Η Ευρώπη θα παίξει εκ νέου την τύχη της στη ρώσικη ρουλέτα. Τυχαίνει να είναι ελληνική, αυτήν τη φορά, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα στη συλλογική ευθύνη. Το ευρώ θα πεθάνει στην ελληνική κάλπη; Είναι μία πιθανότητα, αν και πολύ πραγματιστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, είναι μεν αντίθετο στις δραστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Είναι, λοιπόν, περισσότερο από πιθανό, ακόμη και αν κερδίσει, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να το σκεφτούν δύο φορές πριν διώξουν τη χώρα από το σύστημα, για να αποφύγου
Keywords
Τυχαία Θέματα