Η διατροφή που προκαλεί υπνηλία

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κόπωση και υπνηλία μέσα στην ημέρα ενώ έχουν κοιμηθεί καλά και επαρκώς τη νύχτα...

Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές οι οποίες... μας κουράζουν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα συστατικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας επηρεάζουν τα επίπεδα εγρήγορσης και τις επιδόσεις μας σε καθημερινή βάση.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών συνδέεται με την έλλειψη συγκέντρωσης και την έντονη υπνηλία. Τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 135 γραμμάρια
λιπαρά την ημέρα ήταν 78% πιο πιθανό να εκδηλώσουν αυτά τα συμπτώματα σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν μόλις 58 γραμμάρια λιπαρά την ημέρα. Η ποσότητα των 135 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε ένα λουκάνικο, ένα αβγό, ένα τυροπιτάκι, ένα μπέργκερ με μπέικον και τυρί, τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο και ένα ατομικό μπράουνι, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι είναι αρκετά μεγάλη για μία ημέρα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού με λιπαρά κάνει το έντερο να παράγει νευροορμόνες που δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αντιδρά αρκετά γρήγορα και αποτέλεσμα αυτού είναι να εκδηλώνεται συχνά νωθρότητα και υπνηλία. Ο Cao επισημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα λιπαρά την ίδια επίδραση. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι σαφώς πιο βλαβερά από τα μονοακόρεστα και τα Ω3 λιπαρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα