Γρίφος το χάσμα ΔΝΤ - Βερολίνου - Τι επιδιώκει η Αθήνα

Με το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 - σύμφωνα με εκτιμήσεις κοντά στο 4% του ΑΕΠ- στις αποσκευές της...
η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ταξιδεύει σήμερα για την Ουάσιγκτον.

Εκεί, στο περιθώριο της ετήσιας εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και στις συναντήσεις που αναμένεται να έχουν οι Έλληνες αξιωματούχοι με την Κρ. Λαγκάρντ, τον Β.
Σόιμπλε και κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν, στόχος παραμένει μια θετική έκβαση στο κρίσιμο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το επίπεδο της σύγκλισης που έχει επιτευχθεί καταρχήν και κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, για το εύρος και το είδος των μέτρων που μπορούν να προκριθούν ως λύση αμοιβαία αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Ήδη, όπως σχολιάζουν ξένοι αξιωματούχοι, το ΔΝΤ στην τελευταία του ανάλυση για το χρέος, τον Δεκέμβριο, δεν είχε λάβει υπόψη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που λογικά θα ενσωματωθεί σε νεότερες εκτιμήσεις του, μειώνοντας την απόσταση με την ευρωπαϊκή πλευρά.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους από τους Ευρωπαίους γενναίες προτάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το ΔΤΝ, όπως το κλείδωμα επιτοκίων στη ζώνη του 1,5%, για πολλά χρόνια και σημαντικές παρατάσεις στον χρόνο λήξης των ευρωπαϊκών δανείων και αναβολής στην πληρωμή τόκων με κεφαλαιοποίησή τους.

Έτσι, μεγάλο ζητούμενο παραμένει η συμφωνία των πιστωτών για το εύρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να προχωρήσουν, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συμφωνία που πρέπει να προηγηθεί για τις παραδοχές επί των οποίων ΔΝΤ και Ευρωζώνη θα συμφωνήσουν για να συνταχθούν οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, όπου καταγράφηκε πολύ σημαντική υπεραπόδοση, διαψεύδοντας μεταξύ άλλων τις απαισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Μία καταρχήν συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ή έστω ισχυρές διαβεβαιώσεις πως θα προκύψει η επιθυμητή σύγκλιση έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, θεωρείται από την κυβέρνηση το «κλειδί» για να κλείσει μια συνολική συμφωνία. Το Eurogroup της 22ας Μαΐου -χωρίς να αποκλείεται και κάποιο έκτακτο Eurogroup νωρίτερα- είναι το νέο ορόσημο και η κυβέρνηση ελπίζει πως εάν προκύψει συνολική συμφωνία, τότε θα ανοίξει δρόμος για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία στο ιδανικό σενάριο αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί μέσα στον Ιούνιο, διευκολύνοντας τη διαδικασία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές ίσως και μέσα στους επόμενους μήνες. Πρέπει να σημειωθεί πως εφόσον όλα κυλήσουν θετικά, η τρόικα θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα, να παραμείνει κάποιες μέρες ώστε να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement ? SLA) και αφού ψηφιστούν τα μέτρα 2% του ΑΕΠ για τη διετία 2019 - 2020, να ανοίξει δρόμος για μια συνολική συμφωνία, τον Μάιο.

Πάντως το θέμα του χρέους παραμένει ένα σημαντικό αγκάθι στις συνομιλίες και με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν όλες οι πλευρές στη διάθεσή τους, τα διαπραγματευτικά περιθώρια για την Ελλάδα παραμένουν περιορισμένα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, εκτιμάται πως εάν συμφωνηθεί, θα ξεκινήσει να τίθεται σε ισχύ, το πιθανότερο από τον Σεπτέμβριο του 2018, και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Ολοι οι πρωτα­γωνιστές
Αθρόα αναμένεται η προσέλευση κορυφαίων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ελληνικού ζητήματος, από την πλευρά των πιστωτών, αναμένεται να βρεθούν στο «στρατόπεδο» του ΔΝΤ λόγω της Συνόδου. Το σκηνικό θυμίζει παρόμοιες συναθροίσεις, σε επίπεδο... Washington Group, παλιότερα και σε άλλες φάσεις των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, που είχαν όμως έναν κοινό παρονομαστή με αυτά που συζητούνται σήμερα: Το χρέος.
Παράλληλο πρόγραμμα «βλέπει» ο Κλ. Ρέγκλινγκ
Την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ μαζί με το τρέχον του ESM, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Kλ. Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, σημείωσε μεταξύ άλλών πως ειμαστε στο τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα και έχουν ήδη διατεθεί από τα ταμεία του ESM, 31 δισ. ευρώ, ενώ έχουμε ακόμα 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018. Σχετικά με το χρέος ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «το Eurogroup έχει αποφασίσει ήδη από το 2015 τι θα κάνει την επόμενη διετία» και έχει ξεκαθαριστεί πως στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα. Αυτά, όπως υποστήριξε, συγκεκριμενοποιήθηκαν με ανακοίνωση του Eurogroup αλλά δεν αποφασίστηκαν και θα ενεργοποιηθούν εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου», εκτίμησε, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό «και το τρίτο στοιχείο της συμφωνίας, η μακροπρόθεσμη οπτική που είναι κρίσιμη για την Ελλάδα: εάν χρειαστεί θα υπάρξουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη δέσμευση, καθώς η αβεβαιότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι μεγάλη», κατέληξε. Όσον αφορά στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη και εάν τον φοβίζει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ίσως απ' τη Γαλλία, που θα έθετε σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα, υποστήριξε πως δεν αναμένει προβλήματα στην Ευρωζώνη που θε θέσουν σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις των χωρών- μελών για την Ελλάδα», δηλώνοντας παράλληλα «αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γρίφος, ΔΝΤ - Βερολίνου -, Αθήνα,grifos, dnt - verolinou -, athina