Γιατί το χειμώνα ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει πάντα;

Πρώτη και βασική αιτία που είναι η μείωση της σωματικής άσκησης, η οποία οδηγεί στη χαμηλή κατεχολαμινών...
με κύριους αντιπροσώπους την αδρεναλίνη και τη νορ-αδρεναλίνη. Οι δύο αυτές βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροί ανορεξιογόνοι θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και σε απευθείας διάσπαση του λίπους. Συνεπώς, όταν τα επίπεδα των παραπάνω ορμονών είναι χαμηλά, μειώνεται και ο μεταβολισμός μας.

Ένας δεύτερος παράγοντας
που μας κάνει να τρώμε περισσότερο το χειμώνα είναι και το κρύο, μιας και κατά τη διάρκεια της πέψης παράγεται θερμότητα η οποία συμβάλλει σε ένα μικρό ποσοστό στο να ζεσταθούμε πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η όρεξή μας τη συγκεκριμένη εποχή αυξάνεται λόγω της μειωμένης έκκρισης σερετονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου η οποία μειώνεται εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και αναζητάμε κάτι γλυκό.

Εμείς σας δίνουμε 5 χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσουμε τα κιλά μας στα σωστά επίπεδα

1. Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Η αλήθεια είναι πως το κρύο συχνά ανοίγει την όρεξή μας για επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με ακατέργαστες όπως καστανό ρύζι, κινόα, όσπρια, βρώμη. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μας επιτρέπουν να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Επίσης οι τροφές αυτές επειδή είναι πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, μας βοηθούν στο να προλάβουμε ανεπιθύμητα κρυολογήματος.

2. Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά

Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά, αυξάνουν τον κορεσμό, ενισχύουν το μεταβολισμό και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού.

3. Καταναλώνουμε άφθονο νερό
Το χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών μειώνεται το αίσθημα δίψας. Η περιορισμένη κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσεις στην αύξηση του σωματικού βάρους , μιας και στην προσπάθεια του, ο οργανισμός να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού συγκριτικά με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Αν πάλι δεν μπορείτε να καταναλώσετε νερό, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζεστά ροφήματα (χωρίς ζάχαρη), ή σούπες: η συστηματική κατανάλωση σούπας συμβάλλει στη μειωμένη συνολική πρόσληψη θερμίδων και στη διατήρηση χαμηλού δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τη μη συστηματική κατανάλωση σούπας. Πράγματι, έχει δειχθεί πως η κατανάλωση μίας σούπας ως ορεκτικό τείνει να επιφέρει γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Ακόμα και αν καταναλωθεί ως κύριο γεύμα, μία σούπα είναι συνήθως χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου σε σχέση με άλλα φαγητά, παρόλο που μπορεί να είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα, προσφέροντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

4. Αποφεύγουμε τα γλυκά

Πολλοί άνθρωποι το χειμώνα, ενώ τηρούν γενικά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, δείχνουν να έχουν όρεξη για γλυκό. Αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, προτιμήστε μια μικρή ποσότητα γλυκού είτε μετά το φαγητό μας ή νωρίς το απόγευμα., ή προτιμήστε κάποιο επιδόρπιο χωρίς ζάχαρη. Ένα γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα, μερικά αποξηραμένα φρούτα ή 2 μπισκότα δημητριακών χωρίς ζάχαρη αποτελούν τις καλύτερες εναλλακτικές!

5. Βάζουμε τα μπαχαρικά στη ζωή μας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος είναι να αντικαταστήσουμε τις βαριές σάλτσες με νόστιμα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το κύμινο, το πιπέρι, η μουστάρδα και το σκόρδο. Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης δεν έχουν θερμίδες και κάποια από αυτά όπως το τσίλι, το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ, βάζουν φωτιά στο μεταβολισμό μας

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα