Γιατί η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να χάσει δισ. από τον γάμο του Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ

Η Βρετανία κινείται σε ρυθμούς βασιλικού γάμου και μπορεί ο τόπος...
η λίστα των καλεσμένων και η ακριβής ημερομηνία να μην έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ θα είναι πανάκριβος.

Η Έιμι Ντουν, σχεδιάστρια γάμου με έδρα το Λονδίνο, που ειδικεύεται σε πολυτελείς γάμους, δήλωσε πως ακόμη και συντηρητικές εκτιμήσεις για έναν μοντέρνο βασιλικό γάμο θα ξεκινούσαν από έναν εξαψήφιο αριθμό.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως ο Χάρι και η Μέγκαν θα είναι σε θέση να κάνουν
το γάμο των ονείρων τους με λιγότερο από 500.000 λίρες» δήλωσε.

Φυσικά, το κόστος αυτό αυξάνεται γεωμετρικά αν ληφθεί υπόψιν και η ασφάλεια.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα ποσά που δαπανούνται σε έναν βασιλικό γάμο:

Ποιος πληρώνει;
Ο πατέρας του Χάρι, πρίγκιπας Κάρολος, είναι πιθανό να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμό για τον γάμο και τη δεξίωση, ακόμη κι αν αυτό είναι αντίθετο με την παράδοση.

«Παραδοσιακά, το κόστος του γάμου πέφτει στην οικογένεια της συζύγου, αλλά σίγουρα αυτό δε θα συμβεί εδώ» δήλωσε η Κέιτ Γουίλιαμς, ιστορικός και ειδικός σε βασιλικά θέματα.

Το ίδιο, εξάλλου, συνέβη και στο γάμο του αδερφού του Χάρι, πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Γουίνσλετ.

Στην περίπτωση αυτή, ο Κάρολος πλήρωσε το μεγαλύτερο κόστος. Αλλά η Γουίλιαμς είπε πως η οικογένεια της Κέιτ συνέβαλε επίσης «αρκετά σημαντικά».

«Θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσει να κάνει η οικογένεια της Μέγκαν» δήλωσε η Γουίλιαμς.

Η δεξίωση
Το ζευγάρι μπορεί να αποφύγει το μεγάλο κόστος ενοικίασης ενός χώρου για τη δεξίωση, χρησιμοποιώντας ένα ακίνητο που ανήκει στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και την οικογένειά της και φυσικά δεν υπάρχει έλλειψη επιλογών.

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ είχαν δύο δεξιώσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ: ένα παραδοσιακό γεύμα για περισσότερους από 600 καλεσμένους, στο οποίο πρωτοστατούσε η βασίλισσα και περιελάμβανε πλήθος αξιωματούχων.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα πιο οικείο βραδινό πάρτι για περίπου 300 φίλους και μέλη της οικογένειας.

«Με μια λίστα φιλοξενούμενων περίπου 500 ατόμων, θα έλεγα ότι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός θα έφτανε τουλάχιστον τις 150.000 λίρες και πάνω. Και αυτή είναι η συντηρητική πλευρά» δήλωσε η Ντουν.

Το νυφικό
Το γαμήλιο φόρεμα της Μαρκλ είναι πιθανό να είναι κατά παραγγελία γνωστού σχεδιαστή και η τιμή θα είναι φυσικά ανάλογη.

Η οικογένεια της Κέιτ φέρεται να πλήρωσε το νυφικό του Alexander McQueen που φόρεσε η δούκισσα του Κέμπριτζ. Το κόστος του γαμήλιου φορέματος δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Η ασφάλεια
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα με πελώριο κόστος. Περίπου 5.000 αστυνομικοί φρουρούσαν το κοινό κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τον Ουίλιαμ και την Κέιτ και υπήρξαν δημοσιεύματα για διαφωνίες μεταξύ του Λονδίνου και του τοπικού γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να πληρώσει.

Ο τελικός λογαριασμός παραμένει άγνωστος, αλλά η κυβέρνηση παρείχε στην αστυνομία μια ειδική επιχορήγηση ύψους 3,6 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψεις τις υπερωρίες των αξιωματικών.

Αν ο Χάρι και η Μέγκαν αποφασίσουν να παντρευτούν στο κεντρικό Λονδίνο, το κόστος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

«Φυσικά, η κατάσταση έχει αλλάξει από τον προηγούμενο βασιλικό γάμο, οπότε οι απαιτήσεις ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρότερες» τόνισε η Ουίλιαμ, αναφέροντας μια σειρά πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη.

Η απόσταση του Χάρι από τον βρετανικό θρόνο (είναι 5ος στη σειρά διαδοχής) σημαίνει ότι μπορεί να έχει περισσότερες επιλογές από τον Γουίλιαμ όσον αφορά στην τοποθεσία.

Το κόστος για την οικονομία
Οι Βρετανοί έλαβαν μία επιπλέον ημέρα αργίας όταν παντρεύτηκαν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ. Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα χαρακτηρίστηκε επίσης ως ειδική αργία, όπως και ο γάμος της νεότερης αδερφής του, πριγκίπισσας Άννα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών κάθε αργία μειώνει την οικονομική παραγωγή κατά 2,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Ορισμένοι, εντούτοις, υποστηρίζουν ότι η αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κόστους ενός βασίλικου γάμου, αλλά το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δεν παρατήρησε κάτι τέτοιο στο γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ το 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ,chari, megkan markl