Για τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο οδεύει η Ισπανία

Προς την τρίτη διαδοχική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 12 μηνών, οδεύει η Ισπανία, καθώς ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, δύσκολα θα λάβει την ...
ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής Βουλής.

Παρά την εκλογική του νίκη στις αναμετρήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιουνίου, ο Ραχόι αδυνατεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όσο και οι Podemos αρνούνται να συνεργαστούν με το κεντροδεξιό
Λαϊκό Κόμμα.

Μοναδικός πρόθυμος «σύμμαχος» αποτελεί το Κόμμα των Πολιτών, η στήριξη του οποίου ωστόσο, δεν επαρκεί για την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Βάσει του ισπανικού συντάγματος, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη, αρκεί ακόμη και η απλή πλειοψηφία.

Εφόσον ο Ραχόι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής – σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες – θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, διάρκειας δύο μηνών, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συγκρότησης νέας κυβέρνησης.

Μετά τη λήξη της συγκεκριμένης προθεσμίας, προκηρύσσονται αυτομάτως νέες βουλευτικές εκλογές.

Το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο έχει εγείρει την έντονη ανησυχία των αναλυτών, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης στην ιβηρική χώρα.

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη των προηγούμενων μηνών, αναγκαία projects, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

«Η απουσία κυβέρνησης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία» σχολιάζει ο Μιγκέλ Καρντόζο, αναλυτής της BBVA, ο οποίος εκτιμά ότι η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας στερεί 0,7% του ΑΕΠ από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα