"Γη Θεραπαινίς": Μια πρωτοποριακή δράση για παιδιά με αυτισμό ξεκινά

Όλοι οι γονείς, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται, ανησυχούν για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους μετά το σχολείο και όταν πια εκείνοι...
δεν θα βρίσκονται κοντά τους. Η απουσία μας από τη ζωή τους είναι κάτι που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε, αλλά, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα με άγνωστη ημερομηνία.

Η παραπάνω ανησυχία επηρεάζει πολύ περισσότερο τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, μιας και εκείνοι πρέπει να προετοιμάσουν ακόμα περισσότερο το παιδί τους για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, όταν
και αν μείνει μόνο στη ζωή.

Οι δομές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες και η αναμονή για ένταξη σε κάποια από αυτές πολύμηνη.

Οικογένειες και φίλοι ατόμων με αυτισμό, όμως, αποφάσισαν να αλλάξουν το μέλλον των αυτιστικών παιδιών τους, προσφέροντάς τους δυνατότητες που δυσκολεύεται να τους προσφέρει το ίδιο το κράτος.

Πριν λίγους μήνες ιδρύθηκε, λοιπόν, το “Γη Θεραπαινίς” , ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, βασισμένο σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα που πήραν από την Αμερική: τη δημιουργία ενός πρότυπου θεραπευτικού αγροκτήματος, όπου έφηβοι και ενήλικα άτομα με αυτισμό θα ζουν, θα εκπαιδεύονται και θα εργάζονται στη φύση.

«Το “Γη Θεραπαινίς” είναι ένα σωματείο για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές, το οποίο στόχο έχει τη δημιουργία ενός αγροκτήματος, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, και μέσα σε αυτό τα παιδιά μας να μπορούν να εργαστούν, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, και, φυσικά, να περάσουν καλά», διευκρινίζει η κα. Έλενα Αρβανίτη, πρόεδρος του σωματείου, στην κουβέντα που είχαμε μαζί της.
«Στο αγρόκτημά μας θα μπορούν να εργαστούν παιδιά που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και εντάσσονται σε όλο το φάσμα του αυτισμού. Θα απασχολούνται με απλές αγροτικές εργασίες, όπως η φροντίδα μικρών ζώων και κήπων ή θα κάνουν δευτερογενείς αγροτικές εργασίες, όπως η τυποποίηση των τροφίμων μέσα από την αγγειοπλαστική και την κεραμική– το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί με βάση τα όσα θα ορίσει ο επιστημονικός υπεύθυνος. Κάθε παιδί θα βρει μια απασχόληση που θα προσαρμόζεται στις δικές του ανάγκες, βοηθώντας το παράλληλα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του αυτισμού του. Θεραπευτές και ψυχολόγοι θα βοηθούν και θα παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες θα διαρκούν από έξι μέχρι οκτώ ώρες την ημέρα», συμπληρώνει.

Στόχος του σωματείου αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, εντός Αττικής, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του αγροκτήματος και τα παιδιά να ενταχθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πρόγραμμά του. Μέχρι τότε οι οικογένειες του σωματείου επισκέπτονται αγροκτήματα στα οποία τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευθούν στις βιολογικές καλλιέργειες, στη φροντίδα των ζώων, στο ζύμωμα του ψωμιού κ.λπ.

«Θέλουμε προτού βρούμε το δικό μας κτήμα να δούμε πώς αντιδρούν τα παιδιά, φέρνοντάς τα σε επαφή με τη φύση», εξηγεί η κα. Αρβανίτη και συνεχίζει:

«Η επαφή με τη φύση κάνει πάντα καλό. Προσφέρει μόνο θετικά και θεωρούμε, ότι τα καινούρια ερεθίσματα που θα αποκτήσουν τα παιδιά μας, θα τα βοηθήσουν να εκφράσουν ευκολότερα αυτά που νιώθουν. Τα δέντρα, το χώμα, το ξύλο, οι εργασίες με καινούρια υλικά θα απομακρύνουν τα παιδιά μας από τις συνηθισμένες τους ασχολίες μπροστά σε μια οθόνη και πάνω σε ένα τραπέζι. Άλλοι θα το δεχθούν πιο εύκολα και άλλοι θα προσαρμοστούν δυσκολότερα. Το βέβαιο είναι, ότι η επαφή με τη φύση έχει μόνο θετικά να δώσει».

Απώτερος στόχος είναι και η δημιουργία ενός μικρού ξενώνα, ο οποίος θα φιλοξενεί έναν αριθμό ενηλίκων με αυτισμό, προτεραιότητα όμως έχει το αγρόκτημα και οι επισκέψεις στα άλλα εργαστήρια, έτσι ώστε να γνωριστούν οι συμμετέχοντες μεταξύ τους, αλλά και να ενταχθούν σε αυτές και παιδιά μικρότερης ηλικίας (όχι κάτω των 12 ετών), για να αποκτήσουν και εκείνα σιγά σιγά επαφή, αλλά και ένα διαφορετικό πλαίσιο δράσης.

«Εκείνο που θέλουμε τώρα είναι η Γη», τονίζει η κα. Αρβανίτη.
«Έχουμε ξεκινήσει επαφές με δήμους και οργανισμούς, αλλά και κάποια δωρεά ή χορηγία θα μας βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό. Η ανταπόκριση του κόσμου –με κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό μας και όχι μόνο - είναι πολύ μεγάλη και αυτό μας ευχαριστεί βαθιά.

Θα θέλαμε, λοιπόν, η αναζήτησή μας αυτή να μαθευτεί και όλοι στόμα με στόμα, κοινοποιώντας σε σελίδες τη δράση μας να κάνουν γνωστό, ότι ψάχνουμε μια έκταση 5 ή 6 στρεμμάτων για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα κτήμα, θα του ήμασταν αιωνίως ευγνώμονες. Βήματα γίνονται σιγά σιγά και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικότατα, αλλά αν δεν βρεθεί η Γη δεν θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε».

Οι εννέα οικογένειες που συμμετέχουν στις δράσεις του «Γη Θεραπαινίς» θέλουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τη ζωή τους και μετά το σχολείο. Να εξελιχθούν πέρα από τα στερεότυπα που τα περιβάλλουν.

«Τα παιδιά με αυτισμό έχουν απίστευτη ενέργεια και πολλές δυνατότητες. Μπορούν να εξελιχθούν εφ’ όσον τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Η δημιουργικότητά τους δεν πρέπει να περιορίζεται μέσα στους χώρους φύλαξης. Σκοπός μας δεν είναι φτιάξουμε άλλο ένα κέντρο απασχόλησης για άτομα με αυτισμό, αλλά η ένταξη των αυτιστικών ατόμων σε μια δημιουργική κοινότητα που θα συνεργάζεται με την ευρύτερη κοινωνία και θα προσφέρει σ’ αυτήν με κάθε τρόπο...».

Σωματείο: "Γη Θεραπαινίς"
Λουίζης Ριανκούρ 73
Αμπελόκηποι
Αθήνα Τ.Κ 11523
e-mail: [email protected]
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα