«Φυτώρια» Κινέζων κροίσων η τεχνολογία και το real estate

Οι δέκα πλουσιότεροι Κινέζοι προέρχονται από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και των ακινήτων, και εκπροσωπούν μια δυναμική...
οικονομία η οποία ολοένα και περισσότερο βασίζεται στην κατανάλωση και στον δανεισμό. Αυτά αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη τον σχετικό κατάλογο που καταρτίζει η Hurun Report. Στην πρώτη θέση αυτού του καταλόγου των ζάπλουτων Κινέζων συναντάμε τον Ζου Τζιαγίν, με περιουσία 43 δισ. δολαρίων. Στην αντίστοιχη διεθνή λίστα του Forbes
για το 2017, ο πλουσιότερος, ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο ιδρυτής του ομίλου Inditex/Zara, είχε σωρεύσει περίπου 85 δισ. δολάρια.

Κατά τον Ρούπερτ Χουζτγουέρφ, πρόεδρο της Hurun Report, «oι δέκα κορυφαίοι στον φετινό κατάλογο είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα την τελευταία δεκαετία». Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση των πλουσιότερων Κινέζων βρίσκεται ο Πόνι Μα της Tencent, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας και έχει περιουσία 37 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί ο Τζακ Μα της Alibaba. Ασχολείται με το ψηφιακό λιανεμπόριο και διαθέτει περιουσία 30 δισ. δολαρίων.

Ο Ζου Τζιαγίν ίδρυσε και διοικεί την China Evergrande, που θεωρείται ένας από τους πιο επιθετικούς κτηματομεσιτικούς ομίλους στην Κίνα. Κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση, έχοντας περιουσία 43 δισ. δολαρίων, χάρη στην εκτίναξη της τιμής της μετοχής της εταιρείας του. Η China Evergrande είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και το 2016 η τιμή της μετοχής της πενταπλασιάστηκε, λόγω της επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αντίστοιχη λίστα του 2016 στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων αλλά και στον χώρο της ψυχαγωγίας. Ο κ. Γουάνγκ, ιδιοκτήτης του ομίλου συμμετοχών της Dalian Wanda, έχασε το 28% της περιουσίας του το περασμένο έτος και πλέον έχει 23 δισ. δολάρια. Η Dalian Wanda ενσαρκώνει τα σχέδια του Πεκίνου για επέκταση και στο Χόλιγουντ. Η εταιρεία του κ. Γουάνγκ αγόρασε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογράφων ΑΜC και τη Legendary Entertainment, η οποία ασχολείται με παραγωγές για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση κ.λπ. Παράλληλα, όμως, η Dalian Wanda για την Κίνα θεωρείται ένας από τους ομίλους που απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημά της, εξαιτίας του πολύ μεγάλου δανεισμού τους. Οπως αναφέρουν οι New York Times, στις αρχές Οκτωβρίου ο Γουάνγκ Τζιανλίν πούλησε τα μερίδιά του σε θεματικά πάρκα και ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με την κατάταξη της Hurun Report, ο δεύτερος πλουσιότερος Κινέζος, ο Πόνι Μα της Tencent, συγκέντρωσε περιουσία 37 δισ. δολαρίων από τη δράση του στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας: η εταιρεία του είναι πάροχος ευρείας γκάμας υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, στην τηλεόραση, στην κινητή τηλεφωνία κ.α. Ο Πόνι Μα φέτος αντικατέστησε στη δεύτερη θέση τον Τζακ Μα, ιδρυτή και επικεφαλής της Alibaba. Ο Τζακ Μα είδε την περιουσία του να μειώνεται 2% λόγω πώλησης του μεριδίου του στην Ant Financial, την εταιρεία που διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών Alipay και ανήκει στον όμιλο Alibaba. Η χρηματιστηριακή αξία της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας ψηφιακού λιανεμπορίου στην Κίνα, ανέρχεται σε 473 δισ. δολάρια και της Τencent σε 428 δισ. δολάρια. H αμερικανική ExxonMobil, η μεγαλύτερη ενεργειακή εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, έχει αξία 350 δισ. δολάρια. Σε προηγούμενη έκθεσή της, η Hurun Report είχε υπολογίσει ότι οι πλουσιότεροι Κινέζοι βουλευτές έχουν συνολικά περιουσία που φθάνει τα 500 δισ. δολάρια, όσο είναι περίπου το ΑΕΠ της Σουηδίας. Στις μέρες μας, στους 100 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο οι 36 είναι Κινέζοι, όταν το 2003 δεν υπήρχε κανένας.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα