Εξελίξεις-φωτιά για τους Κύπριους δικηγόρους των «Panama»

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την κυπριακή πτυχή του παγκόσμιου ...
σκανδάλου φοροδιαφυγής, γνωστού ως «έγγραφα Παναμά».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», μια από τις έρευνες που διεξάγουν ξεχωριστά οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές και συγκεκριμένα αυτή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έχει ολοκληρωθεί!

Αφορούσε ενδεχόμενη εμπλοκή δικηγορικών γραφείων με έδρα την Κύπρο, σε παράνομες συναλλαγές, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την υπόθεση «Παναμά».

Τη
διερεύνηση διεκπεραίωσαν πέντε λειτουργοί του Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι αξιολόγησαν στοιχεία που περισυνέλλεξαν με επιτόπιους ελέγχους σε αριθμό δικηγορικών γραφείων που αναγράφονται στα «έγγραφα Παναμά», τα οποία ως γνωστό διέρρευσαν τον περασμένο Απρίλιο στο διαδίκτυο.

Όπως πληροφορούμαστε, από το μικροσκόπιό των λειτουργών έχουν περάσει διευθυντές και μέτοχοι διαφόρων δικηγορικών γραφείων με έδρα την Κύπρο.

Πλήρης εικόνα για ενδεχόμενα αδικήματα

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι οι πέντε λειτουργοί έχουν πλέον πλήρη εικόνα για το αν έχουν διαπραχθεί, και από ποιους, πειθαρχικής φύσεως αδικήματα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, τόνισαν ότι η νομοθεσία απαγορεύει στο Δικηγορικό Σύλλογο τη δημοσίευση των ευρημάτων.

Βάσει και της νενομισμένης διαδικασίας, το πόρισμα της έρευνας έχει ήδη επιδοθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία αναμένεται πλέον να αποφασίσει κατά πόσο θα παραπέμψει υποθέσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο έχει την εξουσία να επιβάλει ποινές προστίμου μέχρι και διαγραφής ονομάτων από το μητρώο των δικηγόρων.

Θα ενημερωθούν ΜΟΚΑΣ και Φόρος

Επιπρόσθετα, αναλόγως των ευρημάτων, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δύναται να ενημερώσει σχετικά άλλες αρμόδιες Αρχές.

Αν για παράδειγμα υπάρχουν εύλογες υποψίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, τότε ο Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα Φορολογίας και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) για περαιτέρω διερεύνηση.

Ένα γραφείο έγραψε σχεδόν όλες τις εταιρείες
Εξάλλου, όλες οι εταιρείες που αναγράφονται στα «έγγραφα Παναμά» εγγράφηκαν στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών από δικηγορικά γραφεία με έδρα την Κύπρο.

Παρατηρείται στα έγγραφα ότι ένα συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο - του οποίου το όνομα για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε - έχει εγγράψει τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών αυτών, ενώ σημαντικό μερίδιο στις εγγραφές είχαν τουλάχιστον άλλα τρία δικηγορικά γραφεία.

Συνεχίζονται άλλες έρευνες

Εκτός από του Δικηγορικού Συλλόγου, σε εξέλιξη βρίσκονται ξεχωριστές έρευνες για τα έγγραφα Παναμά, του Τμήματος Φορολογίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα