Επίδομα ανεργίας σε ασφαλιστές;

Στις προβλέψεις του νόμου 3986 που ψηφίστηκε το 2011 υπάρχει διάταξη για οικονομική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες γι' αυτό το ζήτημα ώστε να ενισχυθούν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης χάνουν την απασχόληση και δεν έχουν άλλα Εισοδήματα για να ενεργοποιηθεί ο νόμος που παραμένει ανενεργός παρ' όλον ότι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (ανάμεσά τους και ασφαλιστές) πληρώνουν κάθε μήνα την ειδική εισφορά των 10 Ευρώ στον ΟΑΕΕ
και ΕΤΑΑ για τον σκοπό αυτό. Την άμεση Ενεργοποίηση ζητά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Δ. Ασημακόπουλος. Πληροφορίες του NextDeal.gr αναφέρουν ότι το επίδομα ίσως να κυμανθεί εκεί γύρω στις 300-360 Ευρώ το μήνα.

Προτείνουμε σε όσους αυτή την εποχή είναι σε οικονομική δυσχέρεια να ενδιαφερθούν για τα δικαιώματά τους πιέζοντας τα επιμελητήρια για προώθηση του αιτήματός τους.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που δικαιούνται ενίσχυσης και παροχών ασθενέιας.
Σημειώνεται ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 το www.NextDeal.gr είχε δημοσιεύσει το θέμα :

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δικαιούνται επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ οι ασφαλιστές διαμεσολαβούντες;

Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 ορίζει "Μηνιαία εισφορά 10 € υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως Απασχολούμενων". Με το έγγραφο του αριθμ. πρωτ. οικ.12572/994 στις 27.06.2012 το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπενθύμιζε στα ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ την υποχρέωση του νόμου. Με νέο έγγραφο στις 01.08.2012 (ΑΠ 14398/1106) υπενθύμιζε εκ νέου την υποχρέωση για άμεση εφαρμογή προσθέτοντας ότι περαιτέρω προκύπτουν και πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των αρμοδίων οργάνων για τη μη καταβολή.

Ανάμεσα σ' αυτούς που υποχρεούνται καταβολής είναι και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων του ασφαλιστικού κλάδου και αντίστοιχα δικαιούμενος επιδόματος ανεργίας. Οι σύλλογοι και τα επιμελητήρια χρήσιμο είναι να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου και για το πώς θα εισπράξουν και πότε το εισόδημα ανεργίας τους.

nextdeal.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα