Επιδεινώθηκε ελαφρά το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Ελαφρά επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην...
Ελλάδα τον Οκτώβριο. Ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς καθοδικά και διαμορφώθηκε στις 80,6 μονάδες (από 81,7 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση και με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (όταν είχε βρεθεί στις 90,3 μονάδες).

Σύμφωνα με το IOBE και με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Οκτώβριο του 2017, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου
λαμβάνουν αρνητικό πρόσημο (στις -2 από +10 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ το ισοζύγιο των +10 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση χάνει 4 μονάδες.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ισοζύγιο των +13 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης αυξήθηκε στις +24 (από +13) μονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου σημειώθηκε πτώση των 7 μονάδων (-2 μονάδες ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση στον κλάδο ελαφρώς αμβλύνθηκε (στις -12 μονάδες από -18 μονάδες ο δείκτης).

Τέλος, το 33% (από 36%) των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού δήλωνε τον Οκτώβριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 28% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 21% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία του.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει η Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, παρέμεινε τον Οκτώβριο σταθερός στα ίδια επίπεδα από τον Ιούλιο, στις 92,1 μονάδες (από 92,6 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα), σε ανώτερα πάντως επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (84,2 μονάδες).

Συνολική εικόνα
Συνολικά, στην ελληνική οικονομία, η ανοδική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τους τελευταίους μήνες ανακόπηκε τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησε στις 98,3 μονάδες από 100,6 μονάδες το Σεπτέμβριο, αν και παρέμεινε σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (94,3 μονάδες). Με την εξαίρεση ορισμένων κλάδων του Λιανικού Εμπορίου, σημειώθηκε επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

“Η διόρθωση αυτή στην πορεία του δείκτη είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο δείκτης έχει κινηθεί ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Μετά το ιδιαίτερα δυναμικό, όπως συνήθως 3ο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο, μετριάζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όσο προχωρούμε προς το τέλος του έτους, πυκνώνουν και οι δυσμενείς επιπτώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Αναλυτικότερα, στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμπτονται, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται ελαφρώς. Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι αμετάβλητες. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφεται σταθερότητα δείκτη. Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης να επιδεινώνονται.

Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Τον Οκτώβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία, η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε το περσινό φθινόπωρο σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Ο δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,9 και 1,1 μονάδες σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. αντίστοιχα, φθάνοντας στις 114 και 114,2 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2007. Το κλίμα βελτιώθηκε στη Γερμανία (+2,1) και την Ιταλία (+1), παρέμεινε σταθερό στην Ολλανδία (+0,1) και την Ισπανία (+0,3) και επιδεινώθηκε στην Γαλλία (-1,6). Το οριακά υψηλότερο αποτέλεσμα σε επίπεδο Ε.Ε. οφείλεται στην άνοδο του δείκτη κλίματος στη μεγαλύτερη χώρα εκτός της Ευρωζώνης, στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,5), όταν στην Πολωνία καταγράφεται σταθερότητα (+0,0).
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιδεινώθηκε, Πληροφορικής,epideinothike, pliroforikis