Επιχειρησιακό λέιζερ εντοπισμού ναρκών ALMDS [video]

Την επίτευξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC: Initial Operational Capability) στο Ναυτικό των ΗΠΑ, του αερομεταφερόμενου ...
συστήματος λέιζερ εντοπισμού ναρκών AN/AES-1 ALMDS (Airborne Laser Mine Detection System), ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Northrop Grumman.

Υπενθυμίζεται, ότι το ALMDS έχει σχεδιαστεί με σκοπό την παροχή άμεσης, ευρείας περιοχής αναγνώρισης και αξιολόγησης της ναρκικής απειλής κατά τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων. Κατά βάση, το σύστημα αποτελεί
ατρακτίδιο που φέρεται από ελικόπτερο και το οποίο χρησιμοποιεί δέσμη λέιζερ για την ταχεία σάρωση της επιφάνειας της θάλασσας.

Η σκέδαση της δέσμης λέιζερ δημιουργεί τρισδιάστατες (3D) εικόνες του χώρου πλησίον της επιφάνειας της θάλασσας και οι οποίες επιτρέπουν τον εντοπισμό, ταξινόμηση και γεωγραφικό προσδιορισμό ναρκών αγκυροβολίου, με τις σχετικές πληροφορίες να απεικονίζονται σε σταθμό εργασίας και ταυτόχρονα να αποθηκεύονται για ανάλυση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.

Ειδικότερα, στο Ναυτικό των ΗΠΑ, το ALMDS εγκαθίσταται σε ελικόπτερα MH-60S Seahawk επί πυλώνα ανάρτησης βομβών τύπου 14 (Bomb Rack Unit – BRU 14) που προσαρμόζεται στο σύστημα ανάπτυξης, ρυμούλκησης και περισυλλογής του ελικοπτέρου.

Κύριο χαρακτηριστικό του ALMDS είναι ότι η αυτόνομη φύση του επιτρέπει την ταχεία εγκατάσταση του σε διαφόρους τύπους αεροσκαφών και ελικοπτέρων και την αφαίρεση του μετά την εκτέλεση της αποστολής.

Ήδη το ALMDS έχει ολοκληρωθεί και επιδειχθεί εγκατεστημένο επί ελικοπτέρου UH-60M Black Hawk ενώ οι ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις αυτοάμυνας το επιχειρούν με ελικόπτερα MCH-101.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα