Επενδύσεις εκ. ευρώ φέρνει ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι από τον τομέα της γεωθερμίας θα υπάρξουν συνολικά... επενδύσεις 350 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για τα κοιτάσματα χρυσού ο διεθνής διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στον αέρα και σε λίγους μήνες αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος.

Επίσης, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2012 η Ελλάδα θα γνωρίζει για πρώτη φορά αξιόπιστα και τεκμηριωμένα
τις περιοχές και το μέγεθος των κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Εκτιμούμε, τόνισε ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ότι σε ένα βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει ως 30% τις ενεργειακές της ανάγκες. Αν τα πράγματα στην πατρίδα μας πάνε φυσιολογικά, ένα κονδύλι των 4 δισ ευρώ θα βοηθήσει τον κρατικό μας προϋπολογισμό και αυτό βάσει των στοιχείων που γνωρίζουμε σήμερα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι στο Ιόνιο και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις για υδρογονάνθρακες αλλά σε μεγάλα κομμάτια της χερσαίας Ελλάδας, όπως σε Έβρο, Καβάλα, Νέστο, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Αιτωλοκαρνανία, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν ξεκινούν οι έρευνες από το Αιγαίο, είπε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μη εξερευνημένη και είναι πολύ λίγα τα δεδομένα που υπάρχουν. Όσο για τα έσοδα που θα υπάρξουν, υπενθύμισε ότι δεν θα πάνε σε καμία μνημονιακή ανάγκη της χώρας και πρότεινε δημόσια να κάνει και η χώρα μας αυτό που γίνεται στη Νορβηγία. Να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης γενεών για να στηριχθεί το ασφαλιστικό. «Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν έναν δημόσιο κοινωνικό κουμπαρά» είπε χαρακτηριστικά.
greekfinanceforum.com
Keywords
Τυχαία Θέματα