Ένα απόκοσμο κόκκινο τοπίο στην Ελλάδα... [photo+video]

Στον Άγιο Γεώργιο της Πρέβεζας ένα μοναδικό τοπίο θυμίζει… άλλον πλανήτη...
Οι αμμόλοφοι που υπάρχουν εδώ έχουν κατακόκκινο χρώμα, γεγονός στο οποίο οφείλεται η ονομασία “ερυθρά γη”.

Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της χώρας. Είναι περιοχή της Πρέβεζας, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ριζοβούνι και Άγιος Γεώργιος. Το μοναδικό φαινόμενο συναντάται κυρίως στις χώρες του Μεσογείου όπου εδώ η βροχή και η αφρικανική σκόνη δημιούργησαν ένα μαγευτικό τοπίο από κόκκινους αμμόλοφους…

Βάσει
γεωλογικών ερευνών από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας, το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης.

Σύμφωνα με ειδικούς, η «ερυθρά γη» (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στη νότια Ευρώπη με τη μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα