Εμείς που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο θ’ αφήσουμε να μας αρπάξουν την Κοινωνική Ασφάλιση;

Αφαιρέθηκαν από τον πρώτο προκαταρκτικό εφαρμοστικό νόμο του Μνημόνιου-3 οι ρυθμίσεις για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ετσι όπως τις είδαμε να...
αποτυπώνονται σε ένα προσχέδιο που διέρρευσε η κυβέρνηση, θεωρούσαμε σίγουρο ότι δε θα μπορούσαν να πάνε στη Βουλή, γιατί απουσίαζε η στοιχειώδης νομοτεχνική επεξεργασία. Εγιναν οι συνεννοήσεις με την τρόικα, δόθηκε προφανώς η σχετική άδεια κι έτσι αυτές τις ρυθμίσεις θα τις δούμε μάλλον στο δεύτερο
προκαταρκτικό εφαρμοστικό νόμο, που πρέπει να ψηφιστεί την επόμενη Τετάρτη.

Εμειναν, όμως, οι άλλες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που αποτελούν τα προκαταρκτικά μέτρα μέχρι τη συνολική αντιασφαλιστική ανατροπή, η οποία πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη και ν’ αρχίσει να ισχύει από την 1η Γενάρη του 2016 (όπως προβλέπει η συμφωνία της Ευρωσυνόδου).

Με θράσος χιλίων χιμπατζήδων, ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να μην κόψουν μισθούς και συντάξεις. Λες και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως το να αυξήσεις κατά 10% τον ΦΠΑ στα περισσότερα τρόφιμα σημαίνει ότι του βάζεις το χέρι στην τσέπη και του παίρνεις ό,τι του έχει απομείνει για να ζήσει. Οι συντάξεις, όμως, πλήττονται και ευθέως, με την αύξηση από 4% σε 6% της εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις και την επιβολή, για πρώτη φορά, εισφοράς υγείας ύψους 6% και στις επικουρικές συντάξεις. Στην πραγματικότητα, αυτό το νέο χαράτσι θα είναι μεγαλύτερο, γιατί δε θα μπει στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων, αλλά στα ποσά συντάξεων που ίσχυαν το 2009 (πριν γίνουν οι απανωτές περικοπές με τους μνημονιακούς νόμους).

Η σημαντικότερη ανατροπή, όμως, είναι η εισαγωγή της εξής ρύθμισης: «Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο)».

Αυτό θα πλήξει κυρίως τις συντάξεις λόγω θανάτου και τις αναπηρικές, γιατί συνταξιούχοι γήρατος που να μπορούν να πάρουν την κατώτερη σύνταξη πριν από τα 67 δεν υπάρχουν πλέον. Για παράδειγμα, μια νοικοκυρά ή μια άνεργη εργάτρια, που ζούσε με το μεροκάματο του συζύγου της, έτσι και τον χάσει θα πρέπει να ζήσει με μια σύνταξη 200-300 ευρώ το μήνα, μέχρι να γίνει 67 ετών. Πρόκειται για μια ασφαλιστική διάταξη που μόνο στη Χιλή του Πινοτσέτ θα μπορούσε να εφαρμοστεί! Μια διάταξη ξέχειλη από κοινωνική αναλγησία. Φανταστείτε μια οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά, στην οποία εργάζονται και οι δύο γονείς και ο ένας πεθαίνει ξαφνικά και σε σχετικά μικρή ηλικία. Αυτά τα ανήλικα παιδιά δε θα στερηθούν μόνο το μισθό του γονιού που έχασαν, αλλά θα στερηθούν και την κατώτερη σύνταξη και θα πρέπει να αρκεστούν σε μια σύνταξη-φιλανθρωπικό βοήθημα, μέχρι ο εν ζωή γονιός τους να γίνει 67 ετών!

Στεκόμαστε ιδιαίτερα σ’ αυτή τη διάταξη, όχι μόνο για τον αγριανθρωπικό χαρακτήρα που έχει αυτή καθαυτή, αλλά και γιατί μας δίνει μια γεύση του τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει τον Οκτώβρη, με τη ριζική αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εδώ και πολλά χρόνια καθόρισαν έναν αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται στο όριο ηλικίας και με 15 πλήρη χρόνια ασφάλισης (4.500 ένσημα) να παίρνει μεν την κατώτερη σύνταξη, όμως αυτή να χωρίζεται σε δύο μέρη: το αναλογικό και το προνοιακό. Εμφανίζουν, δηλαδή, τον εργαζόμενο σαν ευεργετούμενο. Σαν να μην δικαιούται την άθλια κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά ένα μέρος της αποτελεί… προνοιακό βοήθημα!

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί το πρόκριμα για τη ριζική αντιασφαλιστική ανατροπή που θα επιχειρηθεί τον Οκτώβρη, καθώς εμφανίζει ακόμη και την κατώτερη σύνταξη ως χάρισμα, που περιέχει μέσα της ένα τμήμα που ο συνταξιούχος δεν το δικαιούται. Μ’ αυτή τη λογική θα επιχειρηθεί η νέα αντιασφαλιστική ανατροπή.

Και πριν αποφασιστεί αυτό στην Ευρωσύνοδο, η ίδια η κυβέρνηση είχε προτείνει μια σαρωτική αντιασφαλιστική ανατροπή. Στο κείμενο προτάσεων (11 σελίδες), που με την υπογραφή του Τσίπρα κατατέθηκε στο Eurogroup στις 22 Ιούνη, αναφερόταν: «Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 βελτίωσαν εν μέρει τη σταθερότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προηγουμένως ήταν αποσπασματικό και δαπανηρό και μετέφερε βάρη αστάθειας στις μελλοντικές γενιές. Ομως παραπέρα, απαιτούνται πολύ περισσότερα φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα για να συμπληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του συστήματος (…) Για να συμπληρωθεί το πακέτο, οι αρχές θα περάσουν στη δεύτερη φάση περαιτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να εγκαθιδρύσουν τον Οκτώβρη του 2015 έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και της ενοποίησης των ξεχωριστών ταμείων (…) θα υπάρχει ένας καθαρός δεσμός ανάμεσα στις εισφορές και τις απονομές, έτσι που να ενθαρρύνεται η δηλωμένη εργασία και μακρύτεροι εργασιακοί βίοι».

Αυτό που σχεδιάζεται, λοιπόν, είναι παραπέρα εμβάθυνση στη λογική των νόμων Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου, ώστε το σύστημα να γίνει καθαρά κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή να λειτουργεί όπως η ιδιωτική ασφάλιση. Κι επίσης, αύξηση των ορίων ηλικίας και πάνω από τα 67.

Αυτά όλα θα τα ξανασυζητήσουμε, όμως εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε ως εργαζόμενοι είναι αν θα δεχτούμε, εμείς που παράγουμε όλο τον κοινωνικό πλούτο, να μας αρπάξουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Στο χέρι μας είναι να ορθώσουμε επιτέλους αποτελεσματική ταξική αντίσταση.
Ψέματα μέχρι το τέλος

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί μέχρι το τέλος του 2016, όταν θα φέρουμε τη συνολική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό».

Το είπε με γεμάτο το στόμα ο Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη στην ΕΡΤ. Και βέβαια, τα δυο παπαγαλάκια που του έπαιρναν τη συνέντευξη δεν τον σταμάτησαν για να του πουν: «πρωθυπουργέ, δεν ξέρετε τι υπογράψατε στις Βρυξέλλες ή λέτε ψέματα;».

Στο προσύμφωνο το οποίο οι ιμπεριαλιστές απαίτησαν να υπογραφεί από την ελληνική βουλή προκειμένου να μπουν σε διαπραγμάτευση στο Eurogroup και το Eurosummit, και υπογράφτηκε νυχτιάτικα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 11 Ιούλη, αναφέρεται: «Επιπλέον, και προκειμένου για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι Αρχές θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις έως την 31η Οκτωβρίου του 2015, με έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2016».

Στη συμφωνία του Eurosummit, που υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας, αναφέρεται: «Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει, ιδίως, σε συμφωνία με τους Θεσμούς: να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να καθορίσει πολιτικές προκειμένου να αντισταθμίσει πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία συμφωνηθέντων εναλλακτικών μέτρων μέχρι τον Οκτώβριο του 2015».

Ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά τι υπέγραψε, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, που είναι κομβικής σημασίας ζήτημα. Ξέρει πολύ καλά ότι η προθεσμία που έχει δεν είναι για το τέλος του 2016, αλλά για το τέλος Οκτώβρη του 2015. Σε τρεις μήνες, δηλαδή, και όχι σε ενάμιση χρόνο, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μεγάλη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Και βέβαια, στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα εφαρμοστεί κανονικά, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ειδικά αυτή την περίοδο. Εχει μάθει όμως να λέει αδίστακτα τα πιο χοντρά ψέματα κι αυτή την τακτική συνεχίζει. Και θα τη συνεχίσει μέχρι την τελική πτώση του.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα