Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία

Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν επιδιώκει την προσέλκυση νεαρών Ισπανών στη γερμανική αγορά εργασίας. Σε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό της θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας. Η συνεργασία Γερμανίας-Ισπανίας στοχεύει να καταπολεμήσει την ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Ισπανία ή να τους δώσει προοπτικές να εργαστούν σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Η Γερμανο-ισπανική Διάσκεψη για την Εκπαίδευση στη Στουτγάρδη, στην οποία δίνουν το "παρών" η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτα Σαβάν και ο Ισπανός ομόλογός της Χοσέ Ιγκνάθιο Βερτ Ορτέγκα, έχει ως σκοπό την ανάδειξη εναλλακτικών
λύσεων για νέους Ισπανούς που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ευρώπη έχει φθάσει το 25%. Στην Ισπανία, μάλιστα, το 50% των νέων είναι άνεργοι.

Αν κρίνουμε από το μέγεθος της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, είναι μάλλον αμφίβολο αν οι Ισπανοί νέοι έχουν προοπτικές εργασίας στην πατρίδα τους για τα επόμενα χρόνια. Το πιθανότερο είναι να αναζητήσουν εργασία στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με Ισπανούς, Πορτογάλους και Έλληνες νέους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να βρουν δουλειά.

Σε μνημόνιο και η Ισπανία

100 δισ. ευρώ θα τεθούν στη διάθεση της Ισπανίας, αποφάσισε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Τα πρώτα 30 δισ. μπορούν να εκταμιευθούν, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής το επιτόκιο και η διάρκεια αποπληρωμής των πιστώσεων που ενδέχεται να λάβει η Ισπανία. Ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια πάντως, οι Ισπανοί δεσμεύονται να εξυγιάνουν σταδιακά τον τραπεζικό τους τομέα, που απειλείται από κατάρρευση λόγω της "φούσκας" ακινήτων.
Μέχρι τα μέσα του δεύτερου 15ημέρου του Σεπτεμβρίου θα διαπιστωθεί μέσω ελέγχων και «τεστ αντοχής» το μέγεθος του προβλήματος των ισπανικών τραπεζών και συνεπώς και το ακριβές ποσό στήριξής τους. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η βιωσιμότητα κάθε τράπεζας ξεχωριστά και αναλόγως θα ξεκινήσουν οι «οικονομικές ενέσεις» που διασφαλίζουν την επιβίωσή τους.

Το πρόγραμμα προσαρμογής θα έχει 18μηνη διάρκεια και θα ελέγχεται από εκπροσώπους της τρόικας ανά τρίμηνο. Ας σημειωθεί ότι στην Ισπανία το ΔΝΤ προσφέρει απλά τεχνική υποστήριξη και δεν διαθέτει κεφάλαια, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
kerdos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα