Έκθετη η Ρένα Δούρου: Καμία μέριμνα από την Περιφέρεια για τις πλημμύρες

Αν και ο δήμος Μάνδρας από το 2015 είχε ζητήσει κατά προτεραιότητα από την Περιφέρεια Αττικής...
να προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά ακριβώς στα ρέματα που προκάλεσαν το κακό, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση - Τι δήλωνε η Περιφερειάρχης, κατηγορώντας τους προκατόχους της και τι (δεν) έκανε τελικά

Με την υποχώρηση της στάθμης των νερών από τις γειτονιές τις Δυτικής Αττικής εκτός του μεγέθους της βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτονται και οι ευθύνες
των αρμοδίων για μία προαναγγελθείσα τραγωδία.

Στο στόχαστρο των κατοίκων της πληγείσας περιοχής και των αυτοδιοικητικών παραγόντων της βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία μόλις εννιά μέρες πριν την φονική πλημμύρα της περασμένης Τετάρτης διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στο συγκεκριμένο σημείο. Την ίδια ώρα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μπορεί να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ενδεχόμενες ευθύνες που θα προκύψουν από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης καταθέτοντας αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όμως οι κινήσεις της αυτές δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση μεταξύ των πληγέντων.

Η αναζήτηση των ευθυνών επικεντρώνεται σε ένα αντιπλημμυρικό έργο στο δήμο Μάνδρας και αφορά στην εκτροπή και διευθέτηση των χειμάρρων, που τελικά σκόρπισαν τον θάνατο, και το οποίο δεν έγινε ποτέ παρά το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη από το 2015. Η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη μιλώντας στο protothema.gr έκανε γνωστό ότι η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε πριν δύο χρόνια και ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η κατά προτεραιότητα εκτέλεση του έργου δεδομένης της επικινδυνότητας των χειμάρρων «Αγία Αικατερίνη» και «Σούρες», ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 όταν και η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου είναι δεδομένη και ανήκει στην Περιφέρεια, από την οποία ο δήμος Μάνδρας δεν διαπίστωσε κανέναν ενδιαφέρον όχι μόνο για την αντιπλημμυρική θωράκισή του αλλά ούτε για τον καθαρισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, που μετατράπηκε σε χείμαρρο, κάτι που έκαναν προ 15νθημέρου οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και τη δική τους σημασία έχουν τα όσα έλεγε η κυρία Δούρου περί ευθυνών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής ακριβώς δύο χρόνια πριν, όταν στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) όπου συζητήθηκε το θέμα των έργων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Μετά το πέρας της συνάντησης, η Περιφερειάρχης δήλωνε: «Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Έργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός blame game που αναζωπυρώνεται σε κάθε κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά».

Στο παραπάνω προφανώς πλαίσιο του εντοπισμού και της απόδοσης των ευθυνών για την απώλεια της ζωής 16 συνανθρώπων μας, ενώ τα ξημερώματα αγνοούνταν ακόμα τέσσερις, την καταστροφή των περιουσιών και των δημοσίων υποδομών στη Δυτική Αττική, εντάσσεται η αναφορά της κυρίας Δούρου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η Περιφερειάρχης αφού ενημέρωσε την κυρία Δημητρίου για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες επικεντρώθηκε στο «ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου», όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής αποδίδοντας πλήρως τις καθυστερήσεις των έργων στο γραφειοκρατικό ελληνικό δημόσιο: «Οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων. Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και η σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων».

Βέβαια, στις 2 Απριλίου 2014 πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, όπου και εξελέγη, η κυρία Δούρου έβλεπε τα δεδομένα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής σαφώς πιο εύκολα. Εδινε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα 6 μηνών για την εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας κατακεραυνώνοντας τον προκάτοχο του για έλλειψη τέτοιου πλάνου. «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές», ήταν η ακριβής δήλωσή της.

Η δήλωση της Ρένας Δούρου, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα