Εγκυμοσύνη: Η πλάγια θέση στον ύπνο μειώνει τον κίνδυνο θνησιγένειας

Μια βρετανική έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα, κατά το τελευταίο...
τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό. Γι’ αυτό πρέπει να κοιμούνται στο πλευρό.

Περίπου μία στις 225 εγκυμοσύνες στο Ηνωμένο Βασίλειο τελειώνουν με νεκρό βρέφος. Παρόλο που οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Στο τρίτο τρίμηνο, όταν η γυναίκα κοιμάται ανάσκελα, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας ασκεί πίεση στα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τη μήτρα και αυτό μπορεί να περιορίσει
τη ροή του αίματος και άρα το οξυγόνο στο μωρό.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν τη διαταραγμένη αναπνοή κατά τον ύπνο, η οποία είναι χειρότερη όταν μια γυναίκα κοιμάται ανάσκελα ειδικά αν είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Το εύρημα προέρχεται από τη μελέτη MiNESS (The Midlands and North of England Stillbirth Study) που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Alexander Heazell, κλινικό διευθυντή του ερευνητικού κέντρου Tommy’s Stillbirth στο νοσοκομείο St Mary’s του Μάντσεστερ, η μελέτη MiNESS είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μεταξύ τεσσάρων μελετών που έχουν εξετάσει την επίδραση του ύπνου της μητέρας στη θνησιγένεια του μωρού.

Πλάγια θέση κάθε νύχτα

Συγκρίθηκαν 291 εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε θνησιγένεια και 735 εγκυμοσύνες που είχαν ζωντανή γέννηση.

Επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα από προηγούμενες μελέτες στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία οι οποίες είχαν δείξει ότι κατά το τρίτο τρίμηνο (μετά από 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης), οι έγκυες γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα είναι πιο πιθανό να έχουν θνητό μωρό. Ο κίνδυνος στην παρούσα μελέτη ήταν 2,3 φορές μεγαλύτερος – άλλες μελέτες έχουν βρει 3,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι το 3,7% των νεκρών μωρών στη Βρετανία μετά από τις 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης συνδέεται με την θέση του ύπνου της μητέρας – το ποσοστό αυτό μπορεί να διαφέρει σε άλλε χώρες.

Δεν βρέθηκε ότι η θνησιγένεια επηρεάστηκε από το μέγεθος του μωρού ή το βάρος της μητέρας. Οι γυναίκες που σηκώνονταν τη νύχτα για να πάνε στην τουαλέτα μία ή περισσότερες νύχτες είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιγένειας.

Ο θάνατος ενός μωρού πριν από τη γέννηση συμβαίνει από 1,7 έως 8,8 φορές ανά 1.000 γεννήσεις μετά την 28η εβδομάδα κύησης σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η μελέτη εκτίμησε πως αν όλες οι μέλλουσες μητέρες κοιμούνται από την 28η εβδομάδα και μετά στο πλευρό θα μπορούσαν να σωθούν ακόμα και 100.000 μωρά το χρόνο παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Heazell δήλωσε: “Περίπου 11 μωρά είναι θνησιγενή καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γονείς θέλουν να μάθουν γιατί πέθανε το μωρό τους, αν θα μπορούσε να συμβεί ξανά και τι μπορούν να κάνουν για να το αποφύγουν. Στο ερευνητικό κέντρο Tommy’s Stillbirth εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε αυτό που ονομάζουμε τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τη θνησιγένεια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αν οι μέλλουσες μαμάδες κοιμούνται στο πλευρό τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και όχι ανάσκελα μειώνουν τον κίνδυνο”.

Η συμβουλή στις έγκυες γυναίκες είναι να κοιμούνται στο πλευρό όλες τις νύχτες (ή τα μεσημέρια) στο τρίτο τρίμηνο. Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν ξυπνήσουν και είναι ανάσκελα αλλά θα πρέπει απλά να ξαναγυρίσουν σε πλάγια θέση.

Ένα «κόλπο» για να κοιμάται μια έγκυος στο πλευρό, είναι να βάζει μαξιλάρια στην πλάτη της.

Association between maternal sleep practices and late stillbirth – findings from a stillbirth case-control study.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα