Εγιναν «μαλλιά κουβάρια» στη Βουλή με φόντο τη συμφωνία που θα έρθει

Σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης...
αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η Βουλή με αφορμή τη συμφωνία που θα έρθει.

Η... πρόβα σύγκρουσης έγινε την Τρίτη όταν βουλευτές του ΣΥΙΡΖΑ και της ΝΔ έγιναν «μαλλιά κουβάρια» με αφορμή το υπο συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επαναφέρει τις χαμηλές συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς, λύνει σημαντικά προβλήματα ατόμων με
αναπηρία και παρατείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών φέρνοντας ένα φιλολαϊκό νομοσχέδιο που θα καταργήσει στην συνέχεια με την νέα συμφωνία. Παράλληλα κάλεσε τον κ. Δημήτρη Στρατούλη να ενημερώσει τους βουλευτές για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας και της ελληνικής πρότασης.
Αναλυτικά οι διάλογοι ήταν οι εξής:

Θανάσης Πετράκος : το νομοσχέδιο καταργεί τους δικούς τους μνημονιακούς νόμους. Αν έχουν πρόβλημα να το λύσουν με την συνείδησή τους… να κάνουν την προσευχή τους και μετάνοιες.

Μάκης Γιακουμάτος: η ΝΔ είναι υπέρ και των συντάξεων στους υπερήλικες και σε όλες τις διατάξεις. Εμείς όμως δεν θα παίξουμε το παιχνίδι "ράβε-ξήλωνε". Τα λόγια θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Στο ψέμα δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε. Φέρτε μας έκθεση του ΓΛΚ που να μας λέει τι κοστίζουν τα μέτρα και αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν; Από ΑΚΑΓΕ από ΟΤΑ; Εδώ Γιάννης πίνει Γιάννης κερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεσαι εδώ και κάνεις τον Καραμουρτζούνη.

Στάθης Λεουτσάκος: Γεράσιμε κάτσε καλά

Νίκος Φιλης: όλα αυτά είναι επι τις διαδικασίας;

Μάκης Γιακουμάτος: Δεν θα μας αφήσετε να μιλήσουμε; Αυτά να τα κάνεις στην Βόρειο Κορέα.

Βασίλης Οικονόμου: Πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα (σ.σ. για την κα. Δέσποινα Χαραλαμπίδου)

Θανάσης Πετράκος: Όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να μας καθορίσεις το ποιος θα μιλά. Μπορεί και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα.

Β. Οικονόμου. Εσείς κ. Πετράκο με την σπουδαία διαδρομή σας είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλήσετε για έμενα με τα πέρα δώθε που έχετε κάνει… άσε τώρα που από κομμουνιστής μας έγινες μνημονιακός. Η έκθεση του ΓΛΚ δεν λέει το κόστος. Εμείς ζητάμε κατι απλό: επειδή είναι παραχολογικό το νομοσχέδιο και επειδή το ΓΛΚ δεν μας λεει το κόστος και την ίδια ώρα υπογράφετε συμφωνία με σκληρά μέτρα υπάρχει αντίφαση. Λεμε λοιπόν να μας πειτε από πού εχετε τα λεφτά. Είναι πέτσινα τα λεφτά και κάνετε φθηνή φιλολαϊκή πολιτικη. Εμείς δεν θα συμπράξουμε.

Δημήτρης Στρατούλης: αυτή η Δημοκρατία έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπουργό. Αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει κόστος {...}. Τα 300 εκατ. ευρώ κόστος δεν υπάρχει. Η έκθεση λέει από πού θα προέλθουν τα έσοδα για να καλύψουν το κόστος. Το νομοσχέδιο εκτός της δαπάνης προβλέπει και έσοδα από αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπισης μαύρης εργασίας.

Θ. Πετράκος: να ανακαλέσει ο Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Ο Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα.

Β. Οικονόμου: εγω από πού έχω περάσει τα γραφώ στο βιογραφικό μου. Εσείς γιατί δεν τα λέτε

Στ. Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου. Μιλάνε όλοι μιλούν και οι γυρολόγοι

Β. Οικονόμου: σας ενοχλεί που δεν ακολούθησα την δική σας πολιτική. Πήρατε αυτά που σας αξίζανε. Το κέντρο δεν θα σας ακολουθήσει.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι ενστάσεις μας δεν εδράζονται στο κομμάτι απλοποίησης των ΚΕΠΑ. Ζητήσαμε σοβαρή έκθεση ΓΛΚ και ενημέρωση για την συμφωνία

Στ. Λεουτσάκος: είναι υποκριτική η στάση τους. Θέλουν μνημόνια σκληρά. Εχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Επειδή εδω δεν υπάρχουν θέλουν να τους αντικαταστήσουν

Γ. Βρούτσης: ακούμε για 8 δις ευρώ μέτρα πρέπει να ενημερωθούμε

Γ. Ζερδελής: θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε στην Ολομέλεια από όλους τους υπουργούς

Στ. Λεουτσάκος: να ενημερώσουμε ότι δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ και δεν θα κοπούν οι συντάξεις στο 50% όπως ήθελε η ΝΔ. Γι αυτό δυσκολεύεται να ψηφίσει η ΝΔ που ήθελε ταφόπλακα για ασφαλιστικό

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι συμφωνούν με τις προωθούμενες διατάξεις, ζήτησαν εξηγήσεις όμως από τον υπουργό Δημήτρη Στρατούλη για το πού θα βρει τα λεφτά καθώς – όπως υποστήριξαν – η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν το αναφέρει. Υποστήριξαν πως την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει σκληρή συμφωνία στο εξωτερικό με επώδυνα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο εσωτερικό επιχειρεί να συζητήσει φιλολαϊκά νομοσχέδια χωρίς αντίκρισμα. Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα το καταργήσει με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν την συμφωνία.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα