Δραματική η κατάσταση στο ΑΠΘ - Τι αναφέρουν σε επιστολή τους καθηγητές

Την έντονη ανησυχία τους για τα προβλήματα λειτουργίας των...
πανεπιστημίων εκφράζουν καθηγητές του ΑΠΘ με επιστολή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, Νίκο Φίλη και Ευκλείδη Τσακαλώτο αντίστοιχα.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 63% την τελευταία πενταετία, αδυνατεί να καλύψει ακόμη και ανελαστικές δαπάνες που αφορούν στη λειτουργία του, σύμφωνα με την επιστολή της διοίκησης
του ΕΣΔΕΠ (Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Παράλληλα, η μείωση του προσωπικού και μη αναπλήρωσής του προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στη διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, όπως αναφέρουν οι διδάσκοντες. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «αδυναμία συντήρησης των υποδομών και εξοπλισμού του ιδρύματος», προσθέτοντας ότι έχει διακοπεί η πρόσβαση του προσωπικού και των φοιτητών στις διεθνείς επιστημονικές βιβλιοθήκες, καθώς δεν μπορεί να καταβληθεί η εθνική ετήσια συνδρομή.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η "διαρροή εγκεφάλων" (brain drain) προς στο εξωτερικό, τόσο από το ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων όσο και από το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. «Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ασκούν το λειτούργημά τους με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο ύψος αποδοχών που απαιτείται για να είναι σε θέση να επιτελούν τα αυξημένης ευθύνης καθήκοντά τους», τονίζει ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ τονίζοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών, που γιγαντώνονται με την πάροδο του χρόνου, απαιτεί την προσοχή της νέας κυβέρνησης.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να τεθεί σε προτεραιότητα η οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορούν αυτά να ανταποκριθούν στο έργο που η πολιτεία τους έχει αναθέσει. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί ως οφείλει εκ του συντάγματος και του νόμου με την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών θεσπίζοντας περαιτέρω ένα δίκαιο μισθολόγιο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την διάκριση της αποκλειστικής και μη απασχόλησης των μελών ΔΕΠ».

Τέλος, ο ΕΣΔΕΠ ζητά από την κυβέρνηση να θέσει σε ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανώτατη εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συλλόγων μελών ΔΕΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα