Δημόσιο: Έρχεται "κούρεμα" έως και 50% στα μερίσματα!

"Πράσινο φως" για να προχωρήσει με αναλογιστική μελέτη στον επανυπολογισμό όλων των μερισμάτων που... λαμβάνουν σήμερα περίπου 250.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου πήρε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι περικοπές είναι βέβαιες και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κλιμακωτό "ψαλίδι", που θα ξεκινά από 20% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από το Δημόσιο και πήραν το μέρισμα άνω των 60 ή 65 ετών, ενώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα 50 το "κούρεμα" του μερίσματος θα φτάνει και στο 50%, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Εξετάζεται,
μάλιστα, η καταβολή του βοηθήματος στους νέους μερισματούχους να συνδυαστεί με πιο αυστηρό ηλικιακό κριτήριο και το μέρισμα να αρχίσει να καταβάλλεται όχι κατά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά από μία ηλικία και μετά (π.χ. μετά το 60ό έτος) ή να καταβάλλεται εξαρχής ένα πολύ μικρό ποσό, που θα αυξάνει ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου.
Με σύνταξη στα 55, για παράδειγμα, να καταβάλλεται το 50% του μερίσματος και, όταν ο συνταξιούχος φτάνει στα 60, να παίρνει άλλο ένα 25% και στα 67 το υπόλοιπο 25%.

Το Ταμείο έχει έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ και μετά βίας πλήρωσε τα μερίσματα στο τέλος Οκτωβρίου.

Για τον Νοέμβριο είναι άγνωστο αν θα βρει τα 19 εκατ. που χρειάζεται, ώστε να συμπληρωθούν τα 41 εκατ. ευρώ των συνταξιοδοτικών του παροχών και μετά την απαγόρευση της κρατικής επιχορήγησης έχει φτάσει να "ξύνει τον πάτο του βαρελιού" και έχει στραφεί στον ΕΟΠΥΥ και στο ΙΚΑ, που τους ζητάει χρωστούμενες εισφορές παρελθόντων ετών.

Κατά τα φαινόμενα, το ΜΤΠΥ θα είναι το πρώτο Ταμείο που θα εφαρμόσει τον επανυπολογισμό και τις περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών βοηθημάτων που καταβάλλει, με μειώσεις που θα είναι κλιμακωτές και θα κυμαίνονται από 20% ως 60% στα μηνιαία ποσά των 250.000 συνταξιούχων.

Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 30.256 νέοι δικαιούχοι με αιτήσεις ως τον Σεπτέμβριο του 2015, οι οποίοι, είτε δεν παίρνουν μέρισμα, είτε παίρνουν ένα "προμέρισμα", που όμως θα τους ζητηθεί πίσω με τον επανυπολογισμό που θα γίνει από το ΜΤΠΥ.

Η αναλογιστική μελέτη είναι κατ’ ουσίαν το "περιτύλιγμα" των μειώσεων που ετοιμάζονται για να μη γίνουν οι ίδιες περικοπές σε όλους, αλλά να είναι ανάλογες των εισφορών, των ετών ασφάλισης και της ηλικίας που συνταξιοδοτήθηκαν.

Τις περισσότερες απώλειες από τον επανυπολογισμό των 250.000 μερισμάτων θα έχουν όσοι λαμβάνουν άνω των 500 ευρώ ενώ μικρότερες θα είναι οι περικοπές για όσους βρίσκονται στα κατώτατα όρια με ποσά της τάξης των 90 ως 120 Ευρώ το μήνα, όπως δημοσιεύει, σήμερα, ο «ΕΤ».
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα